Upoznajte najbolje pivske gradove

Nije samo "Oktoberfest" manifestacija koju treba da posete ljubitelji piva. U Beču se do 11. oktobra na carskoj livadi ispred Pratera održava veliki festival "Vizn"

Putovanja 02.10.2015 | 11:00
Upoznajte najbolje pivske gradove

Rečima "O'capt is!" (točeno je), gradonačelnik Minhena tradicionalno otvara "Oktoberfest", najveću i najpoznatiju pivsku manifestaciju na svetu koju poseti sedam miliona ljudi koji popiju sedam miliona litara piva.

Pivopije, praktično, i danas piju u slavu venčanja prestolonaslednika Ludviga, a Minhen je samo jedan od gradova širom Evrope koji vredi posetiti jer se u njemu služi ukusan "sok od ječma".

U Minhenu postoji 36 pivskih bašta, a tokom "Oktoberfesta" otvore još 14 ogromnih šatora u kojima se vesele hiljade ljudi. Najpoznatija pivara je "Hofbrauhaus", u kojoj je Hitler držao govore i izveo puč. Najpovoljniji aranžmani za Minhen su autobuski, a "Argus" organizuje polazak 15. oktobra - za pet dana (Minhen i dvorci Bavarske) cena je 149 evra.

I u Beču se do 11. oktobra na carskoj livadi ispred Pratera održava veliki festival "Vizn". Do tada će voštane figure Džulije Roberts i Kajli Minog biti obučene u bavarsku nošnju drindl, a Džordž Kluni nositi hozentregere! Petodnevni aranžman u "Viva travelu" košta 79 evra, a polazak je 8. oktobra.

Pogled "iza zelene boce" najbolje znaju oni koji su se zaljubili u pogrešnu osobu posle mnogo popijenog "hajneken" piva. Uz lale, klompe, vetrenjače i bicikle, pivo je zaštitni znak Amsterdama, jer se toči na svakom koraku. Poseta pivari "Hajneken" prava je atrakcija, jer je to najveći proizvođač piva na svetu. "Viva travel" redovno organizuje ture do Amsterdama, ali najpovoljnije je krenuti 10. oktobra na devetodnevno putovanje po ceni od 339 evra koje uključuje obilazak još dva pivska grada: Minhena i Brisela.

Pre nego što je Brisel postao sedište evropskih birokrata, ovaj grad je bio meka za ljubitelje piva. I danas se ovde služi 600 vrsta penušavog napitka. Ima bezbroj ukusa, od višnje pa do limuna, ali ko voli pivo obavezno treba da ode na izlet do Levena gde se proizvodi "stela artoa".

Ko je jednom probao pivo "ginis" nikada neće zaboraviti ukus "majčinog mleka", kako ovaj napitak nazivaju u Dablinu. U ovom irskom gradu svi stariji od 18 godina imaju svoju šank stolicu u nekom od 800 pabova gde uživaju u gustoj peni, a turistima se preporučuje da posete pivaru "Sent Džejms gejt", gde se ovo pivo pravi od 1759. godine, posle čega će bolje razumeti knjige Džejmsa Džojsa. "Olimpik travel" povremeno organizuje "irsku turu", a 11. oktobra imaju polazak za Kopenhagen s posetom pivare "Karlsberg" (četiri dana, avionom, 499 evra).

Pivo je sinonim i za Prag. "Badvajzer" je prilično jeftin i važi kao standard koji drugi treba da dostignu. Na izlet do pivare "Pilsner" u Plzenju, koja potiče iz 1842. godine, može da se ode za 20 evra, a "Argusov" šestodnevni aranžman s polaskom 6. novembra košta 69 evra. Vladari Praga su, međutim, piva "staropramen", "kozel" i "pilsner urkel". Preporučuje se i odlazak u jednu od pivskih banja u Češkoj gde možete da uživate u pivskoj masaži i pivskim kozmetičkim tretmanima.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar