Grčka: Podrška integracijama Kosova

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas je pružio podršku naporima Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama.

Region 01.10.2015 | 08:20
Grčka: Podrška integracijama Kosova

On se u Njujorku susreo sa kosovskim premijerom i ministrom spoljnih poslova Isom Mustafom i Hašimom Tačijem.

"Kocijas je pozvao svog kolegu Tačija da poseti Atinu i izrazio podršku Grčke kosovskim naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, na osnovu međunarodnog zakona i u korist stabilnosti u regionu, naglašavajući da buduća integracija čitavog zapadnog Balkana u Evropsku uniju predstavlja zajednički cilj", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Kocijas se sa Mustafom i Tačijem sastao 28. septembra, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Zvaničnici Kosova su, navodi se u saopštenju, "zahvalili Kocijasu na njegovoj nedavnoj poseti Kosovu i za doslednu poziciju Grčke prema Kosovu uprkos tome što ga zvanična Atina još nije priznala".

"Mustafa i Tači su izvestili grčkog ministra spoljnih poslova o najnovijem razvoju situacije na Kosovu i toku reformi, sporazumima i dijalogu sa Srbijom. Oni su ponovo zatražili od Grčke podršku za napore Kosova da se priključi međunarodnim organizacijama", kaže se u saopštenju grčkog ministarstva.

Navodi se da su kosovski zvaničnici "potvrdili posvećenost svoje vlade borbi protiv verskog fanatizma, učešću u borbi protiv Islamske države i zaštiti i finansiranju obnove hrišćanskih spomenika i crkava".

Kocijas je ukazao na potrebu za konsolidacijom stabilnosti, bezbednosti i mira u regionu, kao i na veliku važnost uspostavljanja povezanosti i saradnje u jugoistočnoj Evropi, uz učešće svih zemalja u regionu i uz podršku Grčke i EU.

"Zvaničnici Grčke i Kosova su se na kraju složili da će obe strane raditi na jačanju saradnje i da će uspostaviti radne grupe sastavljene od stručnjaka za evropske pravne tekovine", kaže se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: B92

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Sokolac

01.10.2015 06:25

Kosovo su prodali Srbi nemamo mi šta reći Grcima

ODGOVORITE
Name

lk

01.10.2015 07:39

Posle pokupovaše stanove po Beogradu,zapošljavali se od tih parta a danas izigravaju patriote !

Name

Razocaran

01.10.2015 06:31

Bratska nam grčka zemlja, nema sta...

ODGOVORITE
Name

...

01.10.2015 07:02

... A i Grcka se u problemima brcka...

Name

SSSS

01.10.2015 07:58

PA I VAŠA TERITORIJE ČE DA ODE SAMO VI PODRŽAVAJTE.......!

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

01.10.2015 08:05

Evropa regija. To je cilj zbog kojeg se mora razvaliti sve i jedna država koja ulazi u tu zamišljenu a dugoročno neostvarivu uniju. Jabuke, kruške, lubenice i banane nikad neće biti jedno te isto, iako je to sve voće.

ODGOVORITE
Name

Cezar

02.10.2015 11:47

Grčka puna ljenština i hoštaplera željnih života sa neprimjereno visokim standardom, propala je, ucijenjena je, i mora raditi ono što joj se naloži.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

04.10.2015 07:33

Para ne vrti samo gde burgija nece,sto bi rekao nas narod, nego menja misljenje i ponasanje mnogih koji "misle" svojom glavom.Pa srecno vam bilo dragi Grci sa kosovskom bratijom.

ODGOVORITE