Srbija: Veliki „fića“ mali za vladike

Ulazak pape Franje u „fijat 500L“ sa kojeg se zavojirila žuto-bela zastavica Vatikana umesto u neku luksuznu, impozantnu limuzinu, odmah je doveden u vezu sa svim onim što je u mnogo prilika papa govori o skromnosti.

Srbija 30.09.2015 | 08:45
Srbija: Veliki „fića“ mali za vladike

Ovdašnji mediji su sa  simpatijama naglašavali da se poglavar Rimokatoličke crkve ulicama Vašingtona provozao u modelu automobila koji se pravi u Srbiji. Taj domaći, kragujevački proizvod, međutim, retko je izbor visokodostojnika SPC – ni u jednoj od eparhija koje smo kontaktirali „fijat 500 L“ nije službeno vozilo.

Ni u Patrijaršiji u Beogradu nema ga među službenim automobilima. Ali, voze ga sveštenici.

Kako nam je objašnjeno u vrhu Srpske pravoslavne crkve, službene automobile svaka eparhija kupuje za sebe od sopstvenih sredstava. Ne postoji jedinstvena nabavka ili jedinstveni model ili proizvođač koji je službeni automobil cele srpske crkve.

Javnost je već primetila da su na zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora, najvišeg tela srpske crkve na kojem učestvuju svi arhijereji SPC, ispred zgrade Patrijaršije u Beogradu gde se sednica obično održava, zastupljene najrazličitije marke automobila.

Isticali su se, uglavnom, oni luksuzniji modeli, audi ili mercedes, ali, kako nam je rečeno u SPC, u poslednje vreme sve se više kupuju i škode.  

Izvor: Politika

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Prizor

30.09.2015 07:03

U Derventi se prije godinu dana otvarao tržni centar. Supruga i ja stižemo na parking i ostavljamo auto. Ispred ulaza sedam crnih automobila: Audi A6, Mercedec E klasa i M klasa (M je terenac). Obezbjeđenje ih čuva. Unutra svještenici/vladike SPC-a. Unutra, ni jednog političara (osim načelnika Dervente Simića). Moj komentar supruzi: "I Hitler se vozio u Mercedesu".

ODGOVORITE
Name

bivši

30.09.2015 07:50

Zlo je zavladalo Balkanom pa i medju popovima.

Name

...

30.09.2015 07:57

...Z vladike je , fica' od auta sica, zato se ne cudi kad ih vozi audi...

Name

Ateista

30.09.2015 08:05

Vladike SPC-a su sveci koji hodaju, nosom nebo paraju, fukaru ne hebavaju..

ODGOVORITE
Name

Zoka

30.09.2015 08:14

Ja zaista podrzavam Crkvu, ali bi i Vladike mogle malo pripomoci ljudima da im vjeruju. Dok se vozaju u bijesnim automobilima, Boga mi tesko. Ne ocekujemo ni asketski zivot, ali malo skromnosti bi dobro doslo.

ODGOVORITE
Name

Đoka

30.09.2015 09:15

Službeno auto da im bude bicikl, a za dalja putovanja javni prevoz. Da ih narod vidi i čuje usput dok putuju zajedno a ne da se voze limuzinama kao da nisu sa narodom. Znaju da traže ( zahtevaju ) 300€ za sahranu. Odakle narodu? Ima emisija na youtube. Pa pogledajte. https://www.youtube.com/watch?v=yMQVeVzG0uc

ODGOVORITE
Name

papa

30.09.2015 09:37

Papa reklamira italijanski brend tj fijata. Parola kupuj domaće

ODGOVORITE
Name

Dragon

30.09.2015 10:17

Taj luksuzni Fiatt 500 ej potpuni promašaj. Premalen a preskup, nije za Srbiju. Uz to, ne liči ni na šta.

ODGOVORITE
Name

i.sarajevo

30.09.2015 11:26

Zbog svestenika koji se utrkuju da voze luksuzne automobili, da imaju raskosne kuce, da pokazuju da imaju love. Ne idem u crkvu. Narod jedva da skucka da kupi deset svijeca.A cijene opela, panajie za cetrdeset dana tjera ljude da svestenike i ne zovu.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

30.09.2015 12:49

Sa obzirom koliko košta i kakvo se vozilo može kupiti za iste pare nije ni čudo što ga ne voze. Kada se bude isplatila njegova ekonomičnost u odnosu na cjenu biće zreo za odpad. E da Fiat NIJE srpski proizvod, on se samo sklapa u Kragujevcu. Vučić misli da može "farbati" narod i Putina koji mu je na silne molbe odlucio kupiti malo Fiata. Pogledajte sada Ladu Vestu koja je počela da se prodaje u Rusiji a uskoro i šire. Manje košta, spada u višu klasu vozila i kao da se nisu u putu sreli.

ODGOVORITE