Ko se bori protiv "Islamske države"?

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je velika greška nesaradnja sa snagama sirijskog predsjednika Bašara al Asada, za koje navodi da se jedina zaista bori protiv militanata iz "Islamske države" u Siriji.

Svijet 28.09.2015 | 22:53
Ko se bori protiv "Islamske države"?

"Da li shvatate šta ste uradili"? upitao je Putin u govoru na generalnoj debati.

"Smatramo da je ogromna greška odbijanje saradnje sa sirijskom Vladom i njihovim oružanim snagama, koje se direktno bore protiv terorizma", naglasio je Putin u obraćanju Generalnoj skupštini UN.

Ruski predsjednik je istakao da treba konačno priznati da se niko sem oružanih snaga sirijskog predsjednika i kurdske milicije ne bori protiv "Islamske države" i drugih terorističkih organizacija u Siriji.

On je dodao da trenutna situacija više ne može da se toleriše, kao i da je potrebno stvaranje međunarodne koalicije protiv terorizma “slična onoj koaliciji protiv Hitlera stvorenoj u toku Drugog svjetskog rata“, prenosi "Gardijan".

Putin je naveo da bi trebalo da postoji koordinacija između anti-ID snaga zasnovana na principima Ujedinjenih nacija, kao i da ukoliko se to ostvari neće biti potrebe za izbjegličkim kampovima.

“Ovo je velika i tragična migracija ljudi. To je gruba lekcija za sve nas, uključujući i Evropu“, ocjenio je on.

Jedino riješenje je, kako je naveo, da se obnovi državnost u Siriji.

“Riješenje je učvrstiti Asadov režim. Ne postoji alternativa“, rekao je Putin.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas u Ujedinjenim nacijama da su SAD spremne da rade zajedno sa Rusijom i Iranom na prevazilaženju krize u Siriji, ali je ponovio da buduće riješenje ne može da znači povratak na predratni "status kvo", odnosno vlast Bašara al Asada.

Obama se u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN založio za dalju borbu protiv Islamske države, ali i tranziciju koja ne bi uključivala sirijskog predsjednika, i osudio je zemlje koje podržavaju lidere poput Asada, koga je optužio za ubijanje djece.

Argument da bi alternativa daljoj podršci Asadu bila "sigurno još gora", nije riješenje, ocijenio je Obama, aludirajući na stav Rusije.

 

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

MD

28.09.2015 17:36

Ovaj obama se nepravi lud,on je stvarno lud.Koliko je on(amerika)pobio djece u Srbiji i u drugim zemljama koje su bombardovali.

ODGOVORITE
Name

re

28.09.2015 18:57

Mali, Srbija kad je bombardovana obama nije ni bila na vlasti moras se malo pozabaviti svojom istorijom dijete!

Name

@re

28.09.2015 23:31

A ti se pokrij po glavi sa tim klempavim usima!!! Min. 6 zadnjih poglavara Amerike je ''okrvavilo' ruke po svijetu svojom politikom... a svaki sledeci je na svoj nacin bolesnik

Name

snouden

28.09.2015 17:36

Brat Rus se bori.Pa nece valjda Vatikan.Ovi iz ISIL su proizvod CIE.A onda evropa ispasta.???

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

28.09.2015 18:09

BRAVO ZA PUTINA..ODMJERENO I JASNO ONOM KO ZNA SUSTINU...ONAJ MA...NOLIKI MOZE TRI DANA PRICATI. AL PRAZNO NESTO,ZAKUKULJENO,UMOTANO I LAZLJIVO VALA...

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

28.09.2015 21:43

Protiv Islamske države se bori ispravni dio sirijskog naroda. Svi ostali samo love za sebe.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip Mlade Republike Srpske Zapadne Srbije

29.09.2015 07:52

Obama Mora da stoji Mirno Pred Carom Putinom Jer je dosta Zla napravio I sebi I druguma ,Gdje sada Ta odluka Za Zatvaranje Granica I to je Izbeglicka Katastrofa Zasto Ne bombarduju Hrvatsku Ili Madarsku Koja je Zicom Ogradjena Izbeglice Ubijaju Suzavcem I Zatvaraju U Kazamate Jel to Demokratija koja propagira Ljudska Prava koja sama Evropska Unija Krsi

ODGOVORITE
Name

Kosovoje Srbija

05.10.2015 20:45

Nikakve razlike Nema Izmedju Islamske drzave I OVK Teroristicke organizacije koju finacira Amerika Idobrim delom Evropska Unija,asadaim izbeglice netrebaju Malo morgen Sveusmeravati Zagrab berlin pariz I london Takodaosete I priznaju Kakvesu skandale Pravili Razarajuci Suverene demokratske Drzave Poput jugoslavije Iraka Libije I Pokusali Bratsku SirijuAli Malo Morgen bracarusi Crtaju Mapu Sveta,samo ori Brate Putine Sto Dublje Tari U Korenu,Pozdrav braci Rusima I Braci RSirijcima Ipuna Podrska Vrhovnom Presedniku ASADU I Vrhovnom Presedniku Putinu,zivela Odbrana I Sloboda Zarka,CCCCP IDEMO,

ODGOVORITE