Akcija: Uhapšen Jerko Ivanković Lijanović

Više osoba, među kojima i nekadašnji ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović, uhapšeno je jutros zbog zloupotrebe dodjele poljoprivrednih podsticaja, potvrdio je Srni izvor iz Federalne uprave policije (FUP).

Bosna i Hercegovina 28.09.2015 | 10:29
Akcija: Uhapšen Jerko Ivanković Lijanović

Isti izvor navodi da je Lijanović uhapšen u Širokom Brijegu po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona koje protiv njega vodi istragu.

Ova policijska akcija se sprovodi i na području Tuzlanskog kantona, gdje je uhapšenin poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Mersed Šerifović.

Pripadnici Federalne uprave policije privešće Lijanovića u tuzlansko tužilaštvo.

U akciji su uhapšeni i Edin Ajanović, aktuelni ministar trgovine i turizma u Vladi Tuzlanskog kantona i ministar poljoprivrede u prošlom sazivu, kao i zamjenik ministra poljoprivrede u Posavskom kantonu.

Sud BiH ukinuo je prošle sedmice mjere zabrane kretanja Jerku Ivankoviću, koje su mu određene nakon što je uhapšen u septembru 2014. godine po nalogu Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je u septembru 2014. godine naložilo hapšenje Jerka Ivankovića Lijanovića, njegove trojice braće, te još nekoliko osoba zaposlenih u njihovim preduzećima osumnjičenim za organizovani kriminal, neplaćanje poreza i pranje novca.

Narodna stranka "Radom za boljitak" tvrdi da je jutrošnje hapšenje potpredsjednika te stranke Jerka Ivankovića Lijanovića politički motivisano i da iza njega stoje vladajuće političke elite.
"Očigledno je da je vladajućim elitama ponovo zasmetala najava Lijanovića o upućivanju u parlamentarnu proceduru inicijative za izmjene Ustava Federacije BiH (FBiH) i ukidanje kantona, jer to automatski ugrožava fotelje i radna mjesta onih koji nakon godinu dana od izbora još nisu uradili ništa konkretno za one koje su izmanupulisali da ih biraju", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da nadležni organi treba da rade svoj posao, a da će vrijeme pokazati da nijednoj političkoj partiji neće uspjeti da "putem laži i neistina uspije u eliminisanju političke konkurencije".

Iz ove stranke podsjećaju da je Lijanović prošle sedmice obavijestio javnost o informacijama koje je tada dobio iz redova HDZ-a BiH da se protiv njega i Narodne stranke "Radom za boljitak" vodi prljava kampanja s ciljem diskreditacije rada i svih pozitivnih trendova koje je kao ministar poljoprivrede, vodopriovrede i šumarstva FBiH ostvario u mandatu 2010-2014. godine.

"Nažalost, prije godinu dana HDZ BiH i politička konkurencija uspjeli da putem kampanja i laži izvrše pritisak na građane, izvaraju ih i iskorumpiraju, te politički utiču na Tužilaštvo BiH i hapšenje na početku izborne kampanje i tako promijene izborni rezultat u BiH", navodi se u saopštenju.

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

opa

28.09.2015 08:36

Jel spreman Baja?

ODGOVORITE
Name

kotrlja se

28.09.2015 09:00

Nije jos...sprema se...

Name

Mikailo

28.09.2015 10:00

Prvo Spiric da se spremi. Iz pouzdanih izvora.

Name

SNSDovac

28.09.2015 08:51

Šta je ovdje čudno? Pa ovo mi u IRB-u isto radimo.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

28.09.2015 09:13

I šta sad. Policija to sve otkrije, dokumentuje i sve ide u arhivu. Uhapse par kriminalaca, a onda ih sudije oslobode. Čudi me da policija hoće više išta da radi nakon ovih 20 godina obezvredjivanja njihovog rada i ponižavanja. Tek kad vidim da je svim tim igračima sve oduzeto, a oni u zatvoru, to će biti vijest vijeka za Bosnu i Hercegovinu, ali prije će Vrbas okrenuti prema Jajcu nego što će se to desiti.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

28.09.2015 09:22

Koji je ovo put da ga hapse i puštaju. Ovo mu još prave jednu legalizaciju kriminala ovaj put za posticaj. Uhapse ga, sude mu, naravno nije kriv nema dokaz, pušten i najbitnije - nema ponovnog sudjenja za isto djelo. Znači posle na vlast može doći ko hoće ne može mu ponovo suditi.

ODGOVORITE
Name

OPA

28.09.2015 09:33

E SADA JE NA REDU STEVO MIRJANIC JER JE OKO POSTICAJA RADIO POLA POLA, A SA NJIM IDE I DIR. VODA SRPSKE ANDJELIC DRAGAN JER SU SE USAGLASAVALI OKO KRADJE SLJUNKA IZ SVIH RIJEKA A POGOTOVO BOSNE SAVE I VRBASA I SANE JER SE ZNA DA SU DOBILI 3 MILIONA ZA KRADJU SLJUNKA KOJI JE ZAVRSIO NA TRASI AUTO CESTE SVILAJ ODZAK A I SADA SE UNISTAVAJU ORANICE PO LAKTASIMA I IZ KORITA VRBASA VADI SLJUNAK UZ NJIHOVU SAGLASNOST.

ODGOVORITE
Name

blah

28.09.2015 09:48

Nista od ovog, isto kao i do sad. Malo slikanja, narod pricati dva dana i ajte kucama .

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

28.09.2015 09:52

Lijanoviceva firma leglo kriminala, nepotizma i korupcije,"SIPA" pokazi da si nezavisna hapsi go.na: don Covica ,Iz(m)etbegovica i Dodika Rudonju!

ODGOVORITE
Name

Mislim ja

28.09.2015 10:03

Malo malo, pa Jerko u cuzu. I onda ga, naravno, puste...

ODGOVORITE
Name

ОЗНА СВЕ ДОЗНА

28.09.2015 10:04

Па Лијановићи су на сличан начин доделили себи око 6 милиона КМ док су били у кантоналној власти. Неиме, подстицаје су додељивали власницима објеката (себи), али не и тзв. непосредним пољопривредним произвођачима, или су им додељивали мрвице, нешто слично што су радило у ''оном систему'' приликом доделе кредита за зелени план, а ово је познато старијим генерацијама. И шта мислите зашто су се почели бавити политиком? Зато што су најпаметнији и талентовани за то. Ма, хајте молим вас. Зато да би доносили прописе који им одговарају. Додуше и Кенедјеви су се обогатили кријумчарењем вискија из Шкотске па после ''ушли'' у политику, ал' њих стиже проклетство нелегално стеченог богатства. Не бих коментарисао хоће ли се нешто слично деситии овим 'новокомпонованим ''бизмисменима''. У сваклом случају не бих с мењао с њима и не завидим им уопште.

ODGOVORITE
Name

gfch

28.09.2015 10:13

Pa prvo idu bivsi ministri, pa onda Sanader.

ODGOVORITE
Name

ante

28.09.2015 11:06

Sta se ovo desava ovakva zastita Hrvata nije u redu gdje je cuko Covic, pa bolje nas stitio KOMSIC.

ODGOVORITE
Name

Lisa rostiljske kobasice

28.09.2015 11:21

Zao mi je sto vise nema Lisa rostiljskih kobasica....

ODGOVORITE
Name

Михаило

28.09.2015 11:57

Вајо јави се народу свом и заштити хрватског брата свог. На истој се ватри печете!

ODGOVORITE
Name

Geography

28.09.2015 12:02

Pa i ptice na grani znaju koliki je ovo lopov samo sto su kod nas sudovi i tuzilastva ili nesposobni ili su pod tolikim uticajem politicara da jos niko nije osudjen. Mnogi su do sada hapseni ali i ubrzo pusteni i nikom nista. Kada ce Lijanovici, Covic, Causevic, Dodik, Tegeltija, Spiric, Brankovic i ostali da odgovaraju za lopovluk i kriminal. Hocemo li kada dicekati taj dan da pravo i pravda ovdje zazive?

ODGOVORITE
Name

popovic

28.09.2015 12:21

PUSCAAAAJ COVJEKA NA SLOBODU DOSTA JE. IMA GORIH HAPSI NJIH.

ODGOVORITE
Name

Hajde RS

28.09.2015 12:44

Mi smo poceli u Federaciji vi nastavite u RS, pa da barem 15 % kriminalaca istrebimo....

ODGOVORITE
Name

U čudu sam

28.09.2015 12:46

Ma ode malo na godišnji. Kako marica može biti bijela i to najnoviji pasat!

ODGOVORITE
Name

Provaljeni su

28.09.2015 12:49

Prokužio sam ih! Znate li zašto su počeli jedni druge da hapse? Da isprepadaju one ispravne iz naroda, koji su pomislili da bi se bavili politikom. He he, postoje razne metode odvraćanja.

ODGOVORITE