Prerušen snimio haos u hrvatskom kampu

Holandski novinar objavio je snimak u kom su u punoj meri otkriveni katastrofalni uslovi u hrvatskim izbegličkim kampovima.

Region 26.09.2015 | 22:54
Prerušen snimio haos u hrvatskom kampu

Dani Gosen, holandski reporter libanskog porekla, koji radi za holandsku televiziju 3onderzoekt, ušao je u migrantski kamp na hrvatsko-srpskoj granici kako bi razotkrio prave muke izbeglica u ovoj zemlji.

Na snimku se vide izbeglice koje nemaju prikladno sklonište i spavaju na podu okruženi ogradama, a pretpostavlja se da je u pitanju izbeglički kamp u hrvatskom selu Opatovice.

Gosen je uspeo da uđe u kamp bez ikakvih papira, predstavivši se kao Kalid Gasan. Prošao je medicinske testove i administraciju sve vreme snimajući.

"Ovo je neverovatno. Registrovao sam se kao izbeglica iz Sirije, koja je još uvek student, a imam 34 godine", rekao je u kameru dok se udaljavao od ulaza u kamp.

"Tresem se. Plašim se šta bi mi uradili da su me otkrili", dodao je. Na kraju videa, Gosen govori o uslovima kojima je posvedočio.

"Nalazim se u kampu i šokiran sam. Ono što vidim je totalno apsurdno. Ljudi leže jedni na drugima. To je neverovatno. Želim da odem odavde što pre. Ostati ovde jedan dan je ok. Ali ovo je ludo. Ovo je nehumano", rekao je Gosen.

Migranti su ispričali Gosenu da su zatvoreni u kampu kao u zatvoru po nekoliko dana pre nego što ih pošalju u drugu zemlju i to bez bilo kakve registracije ili smeštaja.

Izvor: Mondo

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

MiraISa

26.09.2015 13:09

I šta je ovdje nehumano? Možda treba hotel s 5 zvjezdica jer su eto oni navikli da žive u tim uslovima.Ovo nije trajni boravak, ovo je tranzit i kako neko može da očekuje bolje uslove?

ODGOVORITE
Name

snouden

26.09.2015 13:42

Re za Miral Sa Drugar, ne treba hotel sa pet zvjezdica, ali zasto su ih smjestili na pravoslavnom groblju??? Da tu jedu piju spavaju i vrse nuzdu. Strasno. To su ljudska prava, zar ne, koja zagovaraju Hrvati?

ODGOVORITE
Name

MiraISa

26.09.2015 14:53

Ja sam Mira...dakle žensko. Pitaš zašto su ih smjestili na pravoslavno groblje.To ti baš i ne bih znala reći...sumnjam baš da su ih smjestili namjerno...ako mi nešto u moru informacija nije promaklo...Tada se izvinjavam.Ja se sjećam naših izbjeglica...ma bili su manji od makovog zrna...jadni...nesretni sa kesicama u rukama željeli su samo da pobjegnu od ratnih strahota...i nije im bilo bitno gdje da se sklone...samo da se sklone.E ta nesretna izbjeglica sam bila i sama s dvoje male djece...i znam o čemu pričam.

Name

ha ha

26.09.2015 13:51

Jest ovaj Rvat govori engleski, "A father name?"

ODGOVORITE
Name

MMG

26.09.2015 15:06

Nek vam braća usmjere samo jednu kolonu pa da vidimo gdje ste,budite sretni za sada jer izgleda da ne znatne sta je zlo

ODGOVORITE
Name

Zvornik

27.09.2015 09:47

Nije 'rvat vec Hrvat i naucise pravilno da pises i izgovaras valjda je Vuk rekao citaj kako pise i pisi kako se cita.

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

27.09.2015 15:59

Dragi hrvati! Zašto ne rešavate pitanje izbeglica? Oni su rezultat rata, kad ste slali pobunjenicima hiljade tona oružja u Siriju i Libiju

ODGOVORITE