Balkan može da očekuje toplu jesen

Nakon vrlo vrućeg ljeta u većem dijelu srednjeg i istočnog dijela Starog kontinenta, jesen ne donosi osvježenje, tvrdi meteo-servis Accuweather.com

Region 25.09.2015 | 22:53
Balkan može da očekuje toplu jesen

Kako tvrdi servic, neuobičajeno visoke temperature mogle bi se zadržati sve do novembra!?

Područje produženog “babljeg ljeta” obuhvata Balkan, pa prema sjeveru sve do Ukrajine, a na zapadu sve do Poljske i istočne Njemačke.

Snažan greben visokog pritiska koji bi se trebao zadržati nad istočnom Evropom i Rusijom mogao bi spriječit dolazak ciklona, a to bi onda moglo rezultirati dugotrajnim toplim i sušnim vremenom.

“Sušno ljeto u kombinaciji sa sušnom i toplom jeseni povećat će opasnost od šumskih požara i šteta na usjevima”, kaže AccuWeather.

Istovremeno, nestabilno vrijeme očekuje se na jugu kontinenta, s olujama u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj, a tokom jeseni i u Italiji i na južnom Balkanu.

Meteorolog Alan Reppert očekuje iznadprosječnu količinu padavina u tim krajevima.

To bi moglo povećati opasnost od poplava na Apeninskom poluotoku, području Dinarskog masiva pa sve do južnih obronaka Alpa. Drugim riječima u Italiji, Albaniji, Kosovu, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, BiH, ali i Hrvatskoj.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

25.09.2015 07:52

Ne znam baš da će biti tako.Jesen je već počela,pada kiša i temperatura će u narednih desetak dana biti ispod prosjeka za ovo doba godine.Za sada od te priče nema ništa,možda poslije...

ODGOVORITE
Name

meteorolog

25.09.2015 09:00

Zbog ciklona koji je nad našim krajevina jeste da je zahladnilo,ali nakraju sljedeće sedmice,zapravo VIKEND će biti sve stabilnije vrijeme i toplije.

Name

Ja

26.09.2015 06:29

HARP i glad, to je prava kombinacija...

ODGOVORITE
Name

kme kmeeeee

26.09.2015 10:14

A kakva će zima biti, neće mi stići pokriti zgradu ako se vrijeme skroz iskundači?!

ODGOVORITE