Prijetnje Njemačkoj: Iskander je spreman!

Sistem Iskander-M namenjen je uništavanju različitih kopnenih ciljeva - raketnih sistema, dalekometne artiljerije, objekata i sistema protivraketne i protivvazdušne odbrane.

Svijet 24.09.2015 | 20:20
Prijetnje Njemačkoj: Iskander je spreman!

Planovi SAD da modernizuju nuklearno oružje stacionirano u Nemačkoj može da naruši strateški balans u Evropi što bi u tom slučaju zahtevalo odgovor Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ovakva reakcija dolatzi posle izveštaja nemačge televizije ZDF da će u vazdušnoj bazi Bundesvera u gradu Buhel biti razmešteno 20 američkih atomskih bombi tipa B61-12.

"Dvadeset i pet godina nakon priključivanja Rajnland–Pfalca Nemačkoj ponovo će biti razmeštene atomske bombe kao u periodu Hladnog rata“, prenosi nemačka televizija.

U najavi programa na televiziji ZDF navodi se da je još 2010. godine Bundestag većinom glasova izglasao povlačenje atomskog oružja sa teritorije Nemačke.

Ipak, to nije bilo urađeno i sada će atomsko oružje koje se nalazi u Nemačkoj biti zamenjeno drugim, savremenijim. Pripreme za njegovo razmeštanje će početi ovih dana u vazdušnoj bazi Bundesvera u Rajnland-Pfalcu.

Ono što ostaje nejasno je kakav će to odgovor Rusija dati ali prema neimenovanim vojno-diplomatskim izvorima Interfaksa Moskva planira razmeštanje Iskandera-M u Kaljingradu koji se graniči sa Poljskom i Litvanijom.

"Konačna odluka će biti donešena posle detaljne analize o potencijalnoj pretnji", pojasnio je izvor.

Moskva je i ranije pretila razmeštanjem projektila "iskander" u Kaljingradu i to u trenucima kada su bili narušeni odnosi Rusije i SAD zbog krize u Ukrajini.

Inače, sistem Iskander-M namenjen je uništavanju različitih kopnenih ciljeva - raketnih sistema, dalekometne artiljerije, objekata i sistema protivraketne i protivvazdušne odbrane.

Sistem ima mogućnost da ispaljuje krstareće rakete R-500 visoke preciznosti, koje su, između ostalog, opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Izvor: Kurir

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

crni

24.09.2015 18:26

Nemojte me nasmijavati

ODGOVORITE
Name

svabo je sila

24.09.2015 18:32

Sve je u redu dok Njemci prave mirnodobsku tehnologiju. Preko 80% moderne vojne tehnologije pociva na Njemackoj tehnoloiji iz 2. svjetskog rata. Njemce za sada ne interesuje razvoj sopstvene opreme jednostavno je kupe od Amerikanaca, ali kad osjete da bi nesto moglo biti vrlo brzo bi oni postali tehnoloska supersila kojoj niko nebi bio ravan.

ODGOVORITE
Name

rimljanin

24.09.2015 18:57

Tacno, brzo Njemacka moze postati oruzana super sila. Ako mogu najbolja auta mogu i najbolji tenkovi. Uostalom nuklearnu bombu su izumili

ODGOVORITE
Name

svabe

24.09.2015 19:46

Mogu ali nece. Ma da,oni su mirotvorci(kao i njihovi mentori Amerikanci)pa nece.

Name

Igor (Za svabe)

25.09.2015 05:31

Ne nego smo mi pametni. Ubjedili nas da je najbolje da krompir proizvodimo. Jedan Mercedes S klase 300 000 kg krompira !!! Samo se tupani uhvatite krompira, sjecite sumu i vicite da ste pametni.

Name

ogledano

24.09.2015 21:31

" Kad se NJemci probude jedno jutro , Rusi će im biti pred vratima " , nekad davno pročitano proročanstvo . I meni je tada bilo smiješno , Boga mi sad nije !

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

25.09.2015 14:43

Ne izazivajte Rusiju

ODGOVORITE