Sramota: Pacijente zarazili skalpelima

Više od 10 pacijenata na Klinici za urologiju u KBC „Zvezdara“ zaraženo je bakterijom klebsijela.

Srbija 24.09.2015 | 18:00
Sramota: Pacijente zarazili skalpelima

Ovi pacijenti, koji su posle operacije zaraženi, bili su žrtve starih instrumenata kojima je odavno prošao rok upotrebe. Naime, u toku prošle nedelje ovi oboleli su nakon operacija pušteni kući, ali su se ubrzo u bolnicu vratili jer im je zdravstveno stanje znatno pogoršano.

Za vikend sam išao u KBC „Zvezdara“ na Odeljenje urologije u posetu i zatekao sam jeziv prizor. Naime, svi pacijenti koji su operisani na tom odeljenju prethodne nedelje su samo dva dana nakon otpusta morali da se vrate u bolnicu jer su imali komplikacije u vidu povišene temperature, malaksalosti, drhtavice i slično - kaže za „Blic“ N. T., čija se prijateljica leči na toj klinici.

Pacijentima koji su se vratili pogoršanog zdravstvenog stanja urađene su analize krvi i urina, nakon čega je otkriveno prisustvo bakterije klebsijele. Svi pacijenti su o tome obavešteni, ali niko od njih nije želeo da priča za javnost pod imenom i prezimenom jer se nalaze pod nadzorom lekara u ustanovi - kaže N. T. i dodaje da je najstrašnije to što se operacije nastavljaju iz dana u dan, a niko ništa ne preduzima.

U KBC „Zvezdara“ kažu da su na tom odeljenju bila zbrinuta četiri pacijenta zaražena klebsijelom, a ne njih 10.

Imali smo četiri pacijenta sa urološkim oboljenjima, gde je posle izvršenih intervencija urinokulturom verifikovano prisustvo bakterije klebsijela u periodu od 3. do 7. septembra. To je bakterija koja je čest uzročnik infekcija na urogenitalnom traktu u postoperativnom periodu.

Važno je da su preduzete sve higijensko-epidemiološke mere koje su propisane procedurom za postupanje u takvim slučajevima, a epidemiološkim ispitivanjem i istraživanjem utvrđeno je da nije reč o epidemiji, već o pojavi pojedinačnih slučajeva - kaže za „Blic“ prof. dr Petar Svorcan, v.d. direktora KBC „Zvezdara“, i ističe da su pacijenti pokriveni antibiotskom terapijom i svi su otpušeni kući dobrog opšteg stanja s preporukom za dalju terapiju.

Da se klebsijela ušuškala na Kliniku za urologiju, potvrdio je za „Blic“ i prof. dr Aleksandar Milošević, bivši direktor KBC „Zvezdara“ i bivši načelnik tog odeljenja.

To je bolnička infekcija koja vrlo lako može da se dobije i da čak dovede do smrtnog ishoda. Ona se pojavila kao posledica neulaganja u bolnicu, pa je to bilo potpuno očekivano. Pacijenti spavaju na dušecima koji godinama, neki i decenijama nisu menjani.

Ne vredi to što se menja posteljina ako je dušek star i u njemu živi mnoštvo baterija. Ipak, ovi pacijenti koji su posle operacije zaraženi bili su žrtve starih instrumenata, kojima je odavno prošao rok upotrebe, tako da se oni ne mogu nikad dovoljno sterilisati, već ih treba baciti i kupiti nove - naglašava prof. dr Milošević i dodaje da na klinici i medicinski aparati iz dana u dan otkazuju.

Nema novca za obnovu

Godinama nadležni prebacuju odgovornost zbog lošeg stanja zgrade u kojoj se bolnica nalazi. Tako u Ministarstvu zdravlja poručuju „da se obratimo osnivaču KBC Zvezdara, gradu Beogradu, odnosno Gradskom sekretarijatu za zdravstvo“.

Grad je ulagao i ulaže i dalje u KBC „Zvezdara“. Ipak, zgrade ove bolnice su stare preko 70 godina, dotrajale su i prosto koliko god da se ulaže, nije dovoljno i sređivanje se ne vidi. Situacija sa objektima je toliko loša da je to nemoguće srediti - kaže dr Aleksandar Stefoski, zamenik gradskog sekretara za zdavstvo.

Izvor: Blic

 

Komentari / 0

Ostavite komentar