Ljepota košarke: Sjećate li se Šrederovih bacanja?!

E, pa selektor Španije ih nije zaboravio. I u tome jeste sva čar košarke i velikih takmičenja. Španci su bili na koš od eliminacije u prvoj fazi takmičenja.

Košarka 21.09.2015 | 18:40
Ljepota košarke: Sjećate li se Šrederovih bacanja?!

Da je Denis Šreder bio precizan, Španci možda ne bi ni došli u Lil. Evo šta je u tim dramatičnim momentima bilo na pameti selektoru "furije".

Ove šampionske večeri Španaca, daleko deluje utakmica koji su prošle nedelje igrali u Berlinu protiv Nemačke, za plasman u nokaut rundu.

Domaćin Grupe B imao je priliku da eliminiše novog prvaka Evrope, ali je Denis Šreder tri sekunde pre kraja promašio slobodno bacanje koje bi verovatno odvelo utakmicu u produžetak.

Taj momenat, selektor Španije Serđo Skariolo nazvao je jednim od najdramitičnijih na večeras završenom turniru.

"Tokom tih sekundi, mislio sam na dve stvari. Prvo, da je zaista, zaista teško da igrač koji ne šutira sa 90 odsto preciznosti pogodi tri uzastopna slobodna bacanja. Naterao sam se da verujem da je to nemoguće. Druga stvar bila je pomisao da ubacim još jednog visokog igrača na skok, jer smo morali da kontrolišemo skok".

"Na kraju te utakmice, pomislio sam da ne bi bilo fer da izgubimo. Dominirali smo, odigrali smo 35 minuta odlično i ne bi bilo fer. Naravno, ne možete u sportu govoriti šta je fer, ali sam osećao da smo zaslužili da pobedimo", objasnio je Skariolo, koji je treći put postao šampion Evrope sa Španijom.

Kada mu je još bilo teško?

"Prošli smo kroz nekoliko teških momenata, ne mogu da izdvojim samo jedan. Na primer, kad smo došli do tačke da moramo da pobeđujemo u svakoj utakmici, iz dana u dan, ako hoćemo da osvojimo. To je teško i veoma izazovno. Bilo je nekoliko situacija kada smo gubili 9, 10 ili 11 poena u četvrtoj četvrtini i to su neverovatni momenti u kojima su igrači pokazali kontrolu, ličnost, karakter, fokus. Nisu gubili koncentraciju i nastavili su da rade šta bi i trebalo da rade. Na kraju su i osvojili ovo".

Italijan je posebno zahvalio Pau Gasolu.

"U njemu smo imali vođu, trenera na terenu. Zahvalan sam njemu, ali i ostatku tima. Prošli smo teške momente, ali smo ih savladali snagom ličnosti i kvalitetom".

Između ostalog, Skariolo je upitan i gde bi ovaj tim Španije svrstao ne večnoj listi evropskih timova.

"Nemoguće je porediti timove različitih generacija. Ovaj tim bi zaslužio visoko mesto, jer je jedan od najboljih koji su igrali evropsku košarku. Gasol i Rejes su jedini momci koji su 'preživeli' iz nekih ranijih, takođe trofejnih generacija. Imamo novih nada, ali novi momci dolaze i prate primer vođa. Na kraju, uspeli smo da napravimo konkurentan tim i ove godine", dodao je trener šampiona Evrope.

Komentari / 0

Ostavite komentar