F1: Fetel trijumfom u Singapuru pretekao slavnog Senu!

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Singapura i popeo se na treće mesto u istoriji po broju pobeda.

Ostali sportovi 21.09.2015 | 13:40
F1: Fetel trijumfom u Singapuru pretekao slavnog Senu!

Fetel je ostvario četvrtu pobedu na noćnoj trci u Singapuru, treću u sezoni a 42. u karijeri i tako pretekao legendarnog Ajrtona Senu, koji je ostao na 41 pobedi. Ispred su samo Mihael Šumaher sa 91 pobedom i Alan Prost sa 51.

Sigurnosno vozilo je u više navrata prekidalo trku, između ostalog i jer je jedan navijač šetao stazom.

Fetel je završio trku za 2:01,22,118. Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Danijel Rikardo sa 1,478 sekundi zaostatka, a treći je bio vozač Ferarija Kimi Raikonen sa zaostatkom od 17,154 sekunde.

Četvrto mesto zauzeo je Niko Rozberg iz Mercedesa, a peti je bio vozač Vilijamsa Valteri Botas. Bodove su još osvojili Danil Kvjat iz Red Bula, Serhio Peres iz Fors Indije, vozači ekipe Toro Roso Maks Verštapen i Karlos Sainc i Felipe Nasr iz Lotusa.

Aktuelni šampion i vodeći u generalnom plasmanu vozač Mercedesa Luis Hamilton odustao je u 34. krugu zbog kvara.

Fetel je dobro krenuo sa pol-pozicije i sačuvao je prvo mesto, a iza njega je ostao isti poredak kao na startu, Rikardo, Raikonen, Kvjat, Hamilton i Rozberg. Hamilton je odmah pokušao da obiđe Kvjata, ali je ruski vozač uspeo da se odbrani.

Četvortostrki svetski šampion je do kraja trećeg kruga već stekao 4,7 sekundi prednosti nad Rikardom, a osam nad šestoplasiranim Hamiltonom. On je nastavio sa sigurnom vožnjom, odlepio se na pet sekundi, a u tim trenucima najbrži na stazi bio je Raikonen koji je smanjivao zaostatak za drugoplasiranim Rikardom.

U 14. krugu uveden je "virtuelni sejfti-kar", posle incidenta i odustajanja Hilkenberga. Njega je prilikom izlaska iz boksa udario Masa, a bolid Vilijamsa je udario u zaštitnu ogradu i oštetio se. Vozači su to iskoristili i otišli na zamenu guma, ali je posle toga izašlo na stazu sigurnosno vozilo jer su redari morali da očiste stazu od delova posle sudara bolida.

"Sejfti-kar" je u 19. krugu izašao sa staze, a Fetel je zadržao prvo mesto sa 0,600 sekundi ispred Rikarda u 22. krugu, a iza su bili Raikonen, Hamilton i Rozberg. Aktuelni šampion se u tim trenucima žalio da je Fetel suviše spor na čelu, a onda je rekao i da gubi pogon, pa ga je Rozberg obišao u 27. krugu, a zatim i ostali vozači i velikom brzinom je gubio pozicije.

Hamiltonu su iz boksa davali instrukcije kako da popravi kvar, ali je on rekao da bi bilo bolje da odustane i sačuva motor, pa je sa 18. pozicije odustao u 34. krugu. To je prva trka u sezoni koju aktuelni šampion nije završio. Krug kasnije odustao je i do tada devetoplasirani Alonso, ponovo zbog problema na Meklarenovom bolidu i tako prvi put u karijeri nije osvojio bodove u Singapuru.

U 34. krugu vodeći Fetel imao je 4,4 sekunde prednosti nad drugoplasiranim Rikardom, a iza njih vozili su Raikonen, Rozberg, Botas i Kvjat. Četiri kruga kasnije ponovo je izašao "sejfti kar", pošto je na stazu ušao jedan navijač koji se posle kratke šetnje pistom vratio na tribine.

Vozači su zatim išli u boks, trka je nastavljena u 41. krugu, a Fetel je do 47. kruga stekao tri sekunde prednosti nad Rikardom.

On je do kraja sigurno sačuvao prednost, a velika borba vodila se za bodove. Iz ekipe Toro Roso naredili su Verštapenu da prepusti klupskom kolegi Saincu osmo mesto, ali je on to odbio i osvojio četiri boda na stazi Marina Bej. Nasr je u poslednjem kugu osvojio 10. mesto i bod, pošto je uspeo da pretekne Romana Grožana iz Lotusa.

Fetel je pobedom smanjio zaostatak za vodećim Hamiltonom na 50 bodova.

Naredna trka u šampionatu voziće se naredne nedelje, 27. septembra, na stazi Suzuka, za Veliku nagradu Japana.

VN Singapura
Rezultati:
1. Sebastijan Fetel (Nemakčka, Ferari) - 2:01:22.118
2. Danijel Rikardo (Australija, Red Bul) + 01.478
3. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) + 17.154
4. Niko Rozberg (Nemačka, Mercedes) + 24.720
5. Valteri Botas (Finska, Vilijams - Mercedes) + 34.204
6. Danil Kvjat (Rusija, Red Bul) + 35.508
7. Serhio Perez (Meksiko, Fors Indija) 50.836
8. Maks Verštapen (Holandija, Toro Roso) + 51.450
9. Karlos Sainc Junior (Španija, Toro Roso) + 52.860
10. Felipe Nasr (Brazil, Zauber) + 1:30.045

Generalni plasman vozača:
1. Hamilton - 252 boda
2. Rozberg - 211
3. Fetel - 203
4. Raikonen - 107
5. Botas - 101

Generalni plasman konstrukotra:
1. Mercedes - 463 boda
2. Ferari - 310
3. Vilijams - 198
4. Red Bul - 139
5. Fors Indija - 69

Komentari / 0

Ostavite komentar