Ko će i kako organizovati Evrobasket 2017.?!

"Zasad je zainteresovano 11-12 zemalja", rečeno je u Lilu. Izvesno je da će se ponovo igrati u bar dve države.

Košarka 21.09.2015 | 13:20
Ko će i kako organizovati Evrobasket 2017.?!

Dve godine pre narednog Evropskog prvenstva, još je nepoznato ko će biti organizator.

Zvanični proces prihvatanja kandidatura počeće 1. oktobra i biće završen 2. novembra. Komisije FIBA potom će obići zainteresovane zemlje i proveriti da li postoji neophodna infrastruktura. Konačna odluka o imenu domaćina biće donesena 11. ili 12. decembra.

Kao i ove godine, nisu isključene tri opcije: da neka federacija samostalno organizuje Eurobasket ili utakmice jedne grupe ili grupu i nokaut fazu.

Za sada je definitivno samo to da će na sledećem Evropskom prvenstvu biti ubačen još jedan dan odmora u grupnoj fazi, kao i dodatni "brejk" između prve i nokaut runde.

"Još nismo završili ovaj Eurobasket, ali već razmišljamo o sledećem Evropskom prvenstvu", uverio je izvršni direktor FIBA Evrope Kamil Novak u Lilu.

Postoji li mogućnost da se 2017. ipak igra u Ukrajini?

"Posetili smo Ukrajinu i pričali o organizaciji sledećeg Eurobasketa u toj zemlji, ali i za to je postojao krajnji rok, koji je prošao. Ne postoji šansa da će Ukrajina organizovati. Oni zasad nisu ni pokazali zainteresovanost", objasnio je predsednik FIBA Evrope Turgaj Demirel.

Kako će izgledati naredni Eurobasket?

"Naš Bord se sastao ove nedelje i složili smo se da su mogući različiti formati i sve će biti razjašnjeno do kraja ove godine. Zasad je 11-12 zemalja pokazalo želju da organizuje grupnu fazu ili nokaut rundu", dodao je Demirel.

Po svemu sudeći, i tog leta igraće se u nekoliko zemalja.

"Ovaj sistem toliko dobro funkcioniše, da je velika verovatnoća da nijedna federacija neće preuzeti organizaciju turnira samostalno", dodao je on, uz objašnjenje da su, primera radi, partneri u potencijalnoj kandidaturi Hrvatska i Slovenija.

Komentari / 0

Ostavite komentar