Evropske destinacije koje morate posjetiti ove jeseni

Dolazak jeseni oboji prirodu u živu paletu toplih žutih, narandžastih i crvenih nijansi koje dodatno prolepšaju vizuru pojedinih gradova i mesta. Ako planirate neko kraće putovanje ove jeseni, svakako posetite neke od ovih zadivljujućih lepotica.

Putovanja 21.09.2015 | 10:00
Evropske destinacije koje morate posjetiti ove jeseni

Kambrija

Engleska grofovija na severozapadu zemlje koja se graniči sa Škotskom izvor je predivnih prirodnih lepota kojima je u jesen još teže odoleti. Osim Nacionalnog parka “Lake District” čija jezera oduzimaju dah, istražite i šumu Frizidejl u kojoj tamni borovi i crvene bukve čine zadivljujuće krajolike. Ne zaboravite da u lokalnom pabu isprobate domaći cider i nazdravite novom godišnjem dobu.

Briž, Belgija

Srednjevekovni belgijski grad u jesen dobija jednu od najlepših evropskih panorama gde zlatna i grimizna vinove loze obrubljuje istorijske zgrade, a predivni prizori se oslikavaju u gradskim kanalima. Deo gradskog šarma iskusićete na otvorenim pijacama koje trguju sve do početka novembra, a pogotovo ako isprobate slavne napitke od kakaa poput De Proeverieja.

Oslo, Norveška

Promene godišnjih doba naročito su lepe na sjeveru Evrope. Šetnja Oslom tada postaje pravo zadovoljstvo, pogotovo po pitoresknim gradskim parkovima koji svake godine postaju sve lepši. Nikako nemojte zaobići posetu zamku Akeršus i park skulptura Vigeland čiji kipovi posebno dolaze do izražaja uz promenu lišća na okolnim stablima.

Prag, Češka

Prestonica Češke lepa je u svim godišnjim dobima, ali pruža nešto posebno kad lišće počne da menja boju na stablima gradskih parkova. U jesen ima i nešto manje turista na ulicama, pa je lakše uživati u posebnostima kao što su Praška tvrđava, Vaclavske Namesti i Karlov most. Posebno uživanje predstavlja vožnja brodićem po Vltavi.

Pijemont, Italija

Oktobar je vrhunac sezone za uživanje u hrani i piću u ruralnom Pijemontu. Kesteni, čokolada, tartufi i druge vrste pečuraka imaju posebne festivale na kojima se uživa u lokalnim specijalitetima. Ako imate priliku, priključite se berbi grožđa u nekom lokalnom vinogradu i uživajte u domaćim običajima.

Budimpešta, Mađarska

Prijatne jesenje temperature u septembru i oktobru odlična su preporuka i za posetu susedima, koji u ovo doba organizuju niz gastronomskih festivala na otvorenom. Osim uživanja u lokalnoj hrani i pićima, grad nudi brojne 'besplatne' atrakcije koje svakako morate da istražite pešice. Ukrcajte se na brodić i uživajte u lepom plavom Dunavu.

Bled, Slovenija

Bledsko jezero u Sloveniji odličan je izbor za ljubitelje aktivnog odmora. Ovde možete da planinarite, jašete, voziti bicikl, ploviti u tradicionalnim čamcima, ili jednostavno uživate u zadivljujućem krajoliku, 'uokvirenim' čarobnim planinama u okolini.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar