Ponovo otvoren granični prelaz Horgoš

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske, Nebojša Stefanović i Šandor Pinter, dogovorili su se da granični prelaz Horgoš 1 bude otvoren za saobraćaj.

Srbija 20.09.2015 | 12:56
Ponovo otvoren granični prelaz Horgoš

Nebojša Stefanović i Šandor Pinter su nešto pre 11 sasti zajednički uklonili prvu ogradu sa Horgoša 1 i time ponovo taj granični prelaz pustili u promet za putnički i teretni saobraćaj.

Otvaranje graničnog prelaza Horgoš i izjava Nebojša Stefanovića

Na prelazu Horgoš 2 biće sprovođene procedure u vezi sa migrantima, a na prelazu Horgoš 1 prioritet će biti na olakšavanju robnog i putničkog saobraćaja.

Ministar Stefanović kaže da je prioritet međunarodni tranzit, ekonomska saradnja i interes stanovništva sa obe strane.

Pinter i Stefanović otvaraju granični prelaz Horgoš 1
Pinter i Stefanović otvaraju granični prelaz Horgoš 1
Prema njegovim rečima, dogovor dve zemlje podrazumeva da se na Horgošu 2 sprovode svi procesi u vezi sa migrantima, a da je prioritet na prelazu Horgoš 1, odnosno na olakšavanju robnog i putničkog saobraćaja, jer kako je rekao "od ekonomije svi žive".

Kako je rekao, Mađarska i Srbija su dobri susedi, a otvaranje pokazuje da znamo da rešimo probleme.

Ministar se zahvalio svom mađarskom kolegi Pinteru na brzoj reakciji i efikasnosti nakon postignutog dogovora.

Pinter je ocenio da vanredne situacije zahtevaju vanredna rešenja, te da je pritisak koji dve zemlje trpe zbog migranata uslovilo vanrednu situaciju u kojoj su dve zemlje pronašle zajedničko rešenje.

"Rešenja vanredne situacije smo zajedno pronašli. Nažalost, to smo morali ostvariti zatvanjem graničnih prelaza", kaže Pinter.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske je citirao izreku da se u problemu vidi ko je prijatelj, te da su Srbija i Mađarska kroz tu situaciju dokazale da su prijateljske zemlje i da će ona dodatno unaprediti odnose dve države.

Granični prelaz Horgoš 1 bio je zatvoren od 17. septembra zbog velikog priliva izbeglica i njihovog zadržavanja na ovoj teritoriji, što je usledilo nakon stupanja na snagu novog znatno oštrijeg, zakna o granici u Mađarskoj.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar