Parada ponosa održana bez incidenata

U Beogradu su danas održane odvojeno gej parada i parada trans osoba, uz jako policijsko obezbjeđenje, a obje parade su prošle bez incidenata.

Srbija 20.09.2015 | 13:08
Parada ponosa održana bez incidenata

Centralne ulice, kojima su se uz muziku, balone i zastave duginih boja kretali učesnici parada, bile su zatvorne zaštitnim ogradama, a policijski kordoni su bili prisutni duž tih ulica, kao i okolnih.

Policija je bila opremljena za razbijanje demonstracija oklopnim i vodenim topovima, konjicom, psima i potpuno je blokirala centar grada koji je nadlijetan helikopterima.

Na ovogodišnjoj gej paradi učestvovalo je par stotina učesnika koji su tokom skupa zatražili svoja prava i veću vidljivost u društvu, a ujedno izrazili podršku i solidarnost sa migrantima, tražeći da "Evropa otvori vrata".

Uhapšen je Uroš Mišić, planirao napad na učesnike Prajda

Uroš Mišić i još sedmorica muškaraca sa fantomkama uhapšeni su zbog sumnje da su planirali napad na učesnike Prajda.

Hapšenje mladića dogodilo se u Braničevskoj ulici, a do sada su uhapšee 54 osobe.

Podsetimo, Uroš Mišić je početkom septembra, pod drugi put, oslobođen optužbi da se potukao sa američkim marincima u beogradskom klubu "Plastik". Oslobađajuća presuda je usledila nakon što je sud utvrdio da nema dokaza, a ranije identična presuda ukinuta je i vraćena na ponovno suđenje.

Mišić je dospeo u žižu javnosti 2. decembra 2007. kada je na utakmici Crvena Zvezda - Hajduk iz Kule napao žandarma Nebojšu Trajkovića, koga je pokušao da zapali bakljom.

Osuđen je prvo na deset godina zatvora zbog pokušaja ubistva, ali mu je kazna nakon ponovljenog suđenja umanjena na pet i po godina. Nakon Zakona o amnestiji kazna mu je dodatno umanjena i on je izašao iz zatvora krajem 2012. godine.

ZAVRŠEN GLAVNI PROGRAM U PIONIRSKOM PARKU

U Pionirskom parku završio se glavni program, a učesnici će na ovom mestu biti do 13 časova.

MAJOR HELENA: HOĆEMO LIČNE KARTE KAO ŽENE, ŠTO I JESMO

"Ponos trans osoba" počeo je u Pionirskom parku, obraćanjem predstavnica trans populacije i romske zajednice, koji su zatražilli izmenu Zakona o matičnim knjigama, kako bi im u ličnim dokumentima stajale fotografije u rodu "kako se osećaju, šminkaju i oblače" i pod imenom koje su izabrali.

Obraćajući se pripadnicima tranas i LGBT populacije, major Helena Vuković poručila je da je potrebna i senzibilizacija MUP-a, Nacionalne službe za zapošljavanje i drugih socijalnih i zdravstvenih službi, koje imaju kontakt sa trans osobama.

Vuković je naglasila da je ovo prvi put da se povodom Prajda, izdvojeno okupljaju trans osobe i već je zakazala novi Trans prajd u mesecu ponosa - junu 2016. godine.

"Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni, a nadamo se i boljem sledeće godine", rekla je ona i ocenila da se u poslednjih devet meseci, otkako je "ona izašla iz ormara", povehcala vidljivost trans osoba.

12:01 - KIRBI: KAO STO SE OPHODITE PREMA MIGRANTIMA,TAKO TREBA I PREMA LGBT

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi poručio je danas da Srbija, kao što se dobro ophodila prema migrantima, tako treba da se ophodi i prema pripadnicima LGBT zajednice, jer su oni takođe ljudska bića.

"Svako ljudsko biće zaslužuje dostojanstvo i tako i LGBT populacija. Oni žele da budu normalan deo društva. Kao što smo videli kako se Srbija dobro ophodila prema migrantima ovog leta, tako treba da se ophodi i prema ovoj zajednici, koja su isto ljudska bića", rekao je Kirbi novinarima na Prajdu.

On kaže da pošto radi u Srbiji, deo je srpskog društva, te je zbog toga i došao da podrži LGBT zajednicu, kao što podržava i sve druge zajednice u ovoj zemlji.

Na pitanje novinarke da li je gej, Kirbi je rekao "ne ja sam strejt", i uzvratio pitanjem novinarki da li je ona gej.

"Postoje gej ljudi i strejt ljudi. Ja nisam tu da presuđujem, već to čini bog", zaključio je američki ambasador.

GRADONAČELNIK BEOGRADA NA PARADI

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas pred početak Parade da je došao da podrži ovaj događaj, jer smatra da je važno da se lepa slika Beograda pošalje u svet. "Sliku Beograda kao otvorenog grada, gde građani ne prihvataju nikakvu diskriminaciju, ni po verskoj, ni po rasnoj, ni seksualnoj osnovi", rekao je gradonačelnik.


MILETIĆ: OVE GODINE DRASTIČNO BOLjA ATMOSFERA

Član organizacionog odbora Parade Ponosa Goran Miletić izjavio je da je ove godine drasticno bolja atmosfera u kojoj se održava Prajd, ali da veliki broj pripadnika policije i dalje pokazuje kako LGBT zajednica živi.

"Ove godine je drastično bolja atmofsera, bolja nego prošle godine, a naročito nego ranijih godina kada je Prajd bio zabranjivan. I to smo od početka naglašavali", rekao je Miletić novinarima na konferenciji na Prajdu.

On je ocenio da je ovo prvi Prajd koji je normalno najavljivan i gde je sve do sada išlo "prilično onako kako su organizatori i želeli".

JOKSIMOVIĆ, MIŠČEVIĆ, KUHNKE...

U Pionirskom parku uoči početka prve manifestacije Ponos trans osoba pristižu pojedini državni funkcioneri, među kojima je ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, i gosti iz inostranstva.

Pored Joksimovićeve tu je i švedska ministarka kulture i demokratije Alis Bah Kuhnke, kao i državni sekretar za Evropu u ministarstvu spoljnih polsova Nemačke Miahel Ros i šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević.

ZNATIŽELjNI TURISTI

Uz veću grupu Japanaca, koji su sa interesovanjem fotografisali policijski kordon na Terazijama, bilo je i nekoliko turista iz Poljske i Engleske, koji su se pojedinačno interesovali o čemu se radi.

Posebno znatiželjni bili su i turisti iz Japana, koji su na Trgu Republike pitali policajce šta se dešava.

 


TERAZIJE: PRISTIŽU UČESNICI

Na Terazijama, gde u prostor iza metalne ograde dolaze učesnici Parade ponosa, stiglo je i nekoliko transrodnih osoba, koje su kao i ostali učesnici oko ruke dobili trake sa oznakama Prajda.

Policija je na Terazijama neposredno uz Palatu Albanija preventivno pojačala snage, pa je tu dodatno raspoređeno 30-ak pripadnika Žandarmerije.

Na toj lokaciji se od ranije nalaze tri oklopna vozila Žandarmerije, a po centralnim gradskim ulicama, uključujući i Knez Mihailovu, raspoređeno je mnogo policije.

Reporteri Tanjuga javljaju da tokom prepodneva nije bilo incidenata, a da policija povremeno preventivno pregleda posebno mlađe osobe koje nose rančeve.


UČESNICI PRISTIŽU, NA ULAZIMA MIRNO

Učesnici i predstavnici medija pristižu na punktove predviđene za ulazak u prostor gde će biti održani Parada ponosa 2015 i Ponos trans osoba i kako su Tanjugovim izveštačima na licu mesta rekli predstavnici organizatora, nema nikakvih problema i sve za sada teče kako je i planirano.

Ulazi za učesnike parade ponosa su Trg Slavija, s tim što je pomeren nešto "niže" ka Narodnoj banci, Savski trg iz pravca Železničke stanice i Trg Republike u smeru Terazija, a ulazi za trans prajd su takođe Trg Republike i Slavija i otvoreni su od 10 do 11.30 sati.

Inače, uoči početka tih manifestacija zatvoreni su prilazi i raspoređene jake snage policije i žandarmerije u opremi za suzbijanje nereda, a atmosfera u gradu je mirna.

ZATVORENE ULICE

Centralne beogradske ulice od ranih jutarnjih sati su zatvorene za saobraćaj , a prisutan je veliki broj policajaca i pripadnika specijalnih jedinica pod punom opremom.

Ulice su zatvorne zaštitnim ogradama, a policijski kordoni prisutni su ne samo duž ulica kojima će se kretati učesnici Parade Ponosa, tako da niko ne može da uđe u sam centar grada bez odgovarajućih propusnica. Na pojedinim mestima nalaze se se i oklopna vozila.


STEFANOVIĆ: NASILjE NEĆE BITI TOLERISANO

Bezbednosna situacija pred održavanje Parade ponosa je složena, ali policija neće dozvoliti bilo kakvo nasilje, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i pozvao sve građane da budu mirni. Stefanović je poručio da nasilje nikada nije i ne sme biti odgovor i da necćemo dozvoliti da nas nasilje povede. "Ako vam se ne sviđaju neke stvari, ne možete reagovati na to tako što ćete ići da razbijate grad i da se tučete sa policijom," rekao je Stefanović.

On je naglasio da je Srbija ozbiljna država koja nikom neće dozvoliti da se razbija i pali grad ili da neko bude povređen kamenicama i da je zato odlučeno da se Prada održi. Ministar je pozvao sve građane da budu mirni, da "ne posegnu za kamenicom ili palicom", istakavši da policija preduzima sve mere da očuva jevni red i mir i da neće biti dozvoljen niti tolerisan napad na policajca koji, kako je rekao, rade najteži posao u Srbiji.

"Šaljem upozorenje svima koji misle da će moći da ugroze bezbednost policije i bilo kog građanina na ulicama, policija na to neće gledati ni blagonaklono, ni uzdržano, reagovaćemo munjevito i u skladu sa zakonom," kazao je Stefanović.

On je međutim izrazio očekivanje da takve reakcije neće biti potrebne i da će se dan završiti mirno.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

blm

20.09.2015 10:24

Cega se pametan stidi, budala se ponosi.

ODGOVORITE
Name

Zero

20.09.2015 14:24

Auuu, puna Srbija tih transista.

Name

selo

20.09.2015 10:29

Super to je vrlo dobar povod za bolji natalitet ?

ODGOVORITE
Name

selo

20.09.2015 10:46

Nemaju alat za rad

Name

VRS RVI

20.09.2015 10:36

Smeće ljudskog roda zajedno sa političarima koji su tamo.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

20.09.2015 10:47

Nakon svega što su istrpili u ovih 20 zadnjih godina, nije ni čudo što su oboljeli. Nije svako jednako otporan.

ODGOVORITE
Name

ante

20.09.2015 11:02

Para vrti gdje burgija nece sledeca stvar je pristup NATO paktu bez otpora sa zadovoljstvom e moj narode

ODGOVORITE
Name

Sokolac

20.09.2015 11:13

SVE ĆE OVO DJAVO ODNIJETI SVAKAKO

Name

Srbija

20.09.2015 11:15

Država Srbija u službi đavola protiv vlastitog naroda.

ODGOVORITE
Name

U

20.09.2015 11:27

Dobro je. Pederi dobiju batina svaki put i na osnovu toga dobiju prava da su ugrozeni i sa svojim pravima ugrozavaju sve ostale, ovako niko ih ne dira pa nece imati na osnovu cega lobirati

ODGOVORITE
Name

Patrijarhat

20.09.2015 11:52

Cime se ponosite? Sta je ovo Boze dragi, pa zar si i ti digao ruke od nas...

ODGOVORITE
Name

Dragan

20.09.2015 12:08

..."Zatražili svoja prava i veću vidljivost u društvu...," Možda bi bilo dobro da hodaju bez gaća da bi bili više vidljii.

ODGOVORITE
Name

Sokolac

20.09.2015 13:22

Ovo je u Beogradu normalno sa obzirom da su su im Nijemci postavili vlast i doveli Blera . Tamo je incident kad Srbi odu u crkvu . Proreko je ovo Starac Tadej sve dobiće oni Beograd pod vodom

ODGOVORITE
Name

mm

20.09.2015 17:35

Kad im nemozemo zabranit treba ih ignorisati netreba ih gledati ne izlaziti nikako na ulicu

Name

mali

20.09.2015 21:53

Mali,bas si mali i uvjek ces biti. Dosao mali da podrzi paradu i tako posalje lijepu sliku o Beogradu!