Želite li da vam "Google" prorekne budućnost?

Google ima odgovor na sve, ali mnogi su se iznenadili videvši linkove na stranici na kojoj kompanija "proriče budućnost".

Informacione tehnologije 19.09.2015 | 14:00
Želite li da vam "Google" prorekne budućnost?

Međutim, kao što ste verovatno i pretpostavili, radilo se o nečemu drugom.

Iako dele identičan dizajn, stranica nema veze s Googleom već se radi o stranici u sklopu koje postavljate pitanje nakon čega vam stranica ne daje konkretan odgovor već sugeriše opcije koje su povezane s problemima izbeglica.

Umesto rezultata pretrage dobijate poruku: "NARAVNO DA VAM NE MOŽEMO PROREĆI BUDUĆNOST! Međutim, 60 miliona izbeglica svakog se dana pita imaju li uopšte budućnost. Zato, odlučili smo da upotrebimo ovaj lažni Googleov sajt kako bismo vam privukli pažnju jer ste zainteresovani za sopstvenu budućnost. Razmislite na trenutak o njihovoj budućnost".

Kristalna kugla sa strane pokazaće vam koliko je novih ljudi prisiljeno da pobegne iz sopstvenog doma dok vi piskarate besmislena pitanja na ovoj lažnoj stranici.

Inače, iza stranice stoji holandska kompanija BrainMedia čiji linkovi vode do stranica UNHCR na kojoj možete pomoći izbeglicama.

"Kampanja je jako uspešna širom sveta. To je neverovatno. Srećni smo jer je ljudima stalo, dele ovo i podižu svest o problemima izbeglica", rekao je vlasnik kompanije Jort Boot.

Podsetimo, Google je nedavno donirao 1,1 milion evra organizacijama koje se brinu za izbeglice, pružajući im sklonište i hranu, a organizovalii su i prikupljanje novčanih donacija na svojoj stranici.

Verovatno ste primetili traku iznad pretraživača u kojoj piše da možete donirati novac za pomoć izbeglicama. Svako ko poseti njihovu stranicu google.com/refugeerelief može donirati određeni iznos novca.

Za prvih prikupljenih pet miliona evra, Google će uplatiti još toliko. Cilj je dakle prikupiti deset miliona evra, koji će se potom donirati organizacijama Lekari bez granica, International Rescue Committee, Save the Children i UNHCR-u.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar