Ruska avijacija uskoro nadmoćnija od SAD

Era zapadne nadmoći u vojnoj avijaciji u Evropi je prošla, ocenjuje šef američkih snaga na starom kontinentu general Frank Gorenc.

Svijet 17.09.2015 | 10:20
Ruska avijacija uskoro nadmoćnija od SAD

On je kao razlog naveo naoružanje i inovacije Rusa u vojnoj avijaciji i vazdušnoj odbrani, prenosi danas bečki dnevnik "Prese".

Gorenc je upozorio da se ruska vojna avijacija nalazi pred sustizanjem razlike prema SAD i drugim NATO državama.

Tekuća modernizacija avijacije i vazdušne odbrane vode ka tome da Rusija efektivno stiže zapadnu vojnu avijaciju, ukazao je general Gorenc.

On je, prilikom nedavnog izlaganja, ukazao da je neophodno suočiti se sa izazovom koje donosi ruska modernizacija.

S tim u vezi je posebno ukazao na odlične sisteme vazdušne odbrane i dronove Rusa, koji prete da ugroze vojni balans u Evropi.

"Naša vazdušna nadmoć, moram iskreno reći, se smanjuje", konstatovao je on dodajući da se ne radi samo o avionima, koje Rusija proizvodi, već da je alarmirajuća sposobnost efektivnog zatvaranja vazdušnog prostora.

Na to je, kako je naglasio, potrebno se prilagoditi.

Prema njegovim rečima Rusija proizvodi sve više i bolje sisteme naoružanja.

General slovenačkog porekla je dodao da se može reći da su Rusi, kada je reč o vojnim kapacitetima, već sistigli zapad, i to ne samo u Evropi, već svugde u svetu.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

belaj

17.09.2015 08:50

Kao da je to nešto važno i dobro za svijet. Bog je stvorio zemlju za ljude bez Država torova i granica.

ODGOVORITE
Name

...

17.09.2015 10:11

Bas tako,da nema ljudske pohlepe i granica svima bi bilo ljepse, dzaba nam inteligencija kad se ponasamo gore od zivotinja, daj Boze prirodne katastrofe da nas sve potamani

Name

Ccc

17.09.2015 15:14

Ja koliko znam, Rusija nikada nije napadala nekoga bez razloga, nego se samo branila, dok za Nato ne bih bas rekao. Odlican potez Putina modernizacije vojske za zastitu svojih resursa i stanovnistva...

Name

VRS RVI

18.09.2015 12:05

Vidim da ovaj slovenac kao i ostali iz NATO-a imaju pogrešnu predstavu šta znači pojam "balans" ali već su počeli saznavati. Što se tiče samih aviona Rusija ima još uvjek manje ali se ta razlika drastično smanjuje svaki dan. Tu razliku kompenzuju mnogo boljim avionima, protivvazdišne odbrane i elektronskog ometanja. Rusija je krila svoj napredak dok je nato spavao na lovorikama ravneći nale države koje nisu imale čime da se brane. Budale su mislile da je i Rusija takva. Tek su skontali koliko je naprednija ruska tehnologija od njihove i pitanje je da li će je ikada stići. Da je Rusija agresivna kao oni NATO-a nebi bilo ni na mapi. Sreća njihova što Rusi nemaju agresivnu politiku kao ove ubice jer bi prvo oni bili na spisku.

ODGOVORITE