BiH institucije: Nema otpuštanja kadrova

Direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija izjavio je danas u Sarajevu da nema prostora za smanjenje zaposlenih u institucijama na nivou BiH, dok se u stručnoj zajednici priča da na entitetskim nivoima postoji prostor za smanjenje broja ljudi koji obavljaju pomoćne i tehničke poslove.

Bosna i Hercegovina 14.09.2015 | 14:00
BiH institucije: Nema otpuštanja kadrova

"Cilj reforme javne uprave nije smanjenje broja zaposlenih. Smanjenje broja zaposlenih na svim nivoima unutar državne službe je moguće, ali u tom slučaju su nam potrebne mnogo veće reforme nego što je sama reforma javne uprave i to bi značilo neki oblik ustavne reforme, a to je malo teže pitanje", rekao je Akšamija. 

On je pred početak konferencije iz oblasti upravljanja ljudskim potencijalima kroz program "Jačanje javnih institucija u BiH", istakao da EU insistira na izgradnji kapaciteta, a ne na smanjenju zaposlenih. 

Prema njegovoj ocjeni, program "Jačanje javnih institucija u BiH" ima za cilj poboljšanje kompletne javne uprave, čije trenutno stanje nije ni jako loše, a ni veoma dobro. 

Akšamija je dodao da moderno upravljanje ljudskim resursima znači bolju, profesionalnu državnu službu, koja je više orijentisana prema građanima, te da selekacija državnih službenika sve više treba biti zasnovana na kompetencijama, a ne na slobodnom utisku, kao i napredovanje u službi. 

Šef odsjeka u sektoru za podstavljenja Agencije za državnu službu Bojan Golić istakao je da je reformskom agendom, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, ukazano da je reforma javne uprave jedno od ključnih polja na kojem treba raditi u procesu pridruživanja EU. 

Golić je naglasio da Agencija u svakodnevnom radu značajno unapređuje proces zapošljavnja u institucijama BiH, a osim par projekata koji se tiču elektronske prijave koji će značajno smanjiti troškove prijavljivanja na javne konkurse, u procesu je usvajanje upotrebe i kompetencija koji će na kraju rezultirati izborom državnih službenika u skladu sa principima meritornosti i objektivnosti. 

"Sve ovo se radi kako bi najbolji kandidati dobili posao u državnoj službi", rekao je on, podsjetivši da se sada na konkurs za jedno radno mjesto prijavi 100 kandidata zbog čega treba raditi na tome da sve devijacije prilikom zapošljavanja budu svedene na minimum. 

On je rekao da je zaposleno nešto manje od 4.000 državnih službenika u institucijama, podsjetovši da su državni službenici lica koja moraju imati završen fakultet, odnosno sedmi stepen stručne spreme.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

borac

14.09.2015 12:24

Ha Ha Ima jos rodjaka kumova papaka treba jos otvoriti radni mjesta jer drugo nista ne funkcionise

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

14.09.2015 12:35

Sta je jos rekao Neven...,a sto volim mufte,nista sladje nema od toga.!

ODGOVORITE
Name

Sale

14.09.2015 16:20

Ako se ne varam ovaj Golić je presuđen zbog Medicinske elektronike i onda je za nagradu dobio šefovsko mjesto u ads.Akšamija svi znaju kako si štimao konkurse i pitanja unaprijed servirao.

ODGOVORITE