Saudijci nisu primili nijednu izbjeglicu, a mogu 3 miliona

I dok se evropskim zemljama prigovara zbog odnosa prema izbjeglicama, Saudijska Arabija posjeduje kapacitete da primi barem tri miliona izbjeglica. Uprkos tome, ova zemlja nije primila nijednu izbjeglicu.

Svijet 12.09.2015 | 09:19
Saudijci nisu primili nijednu izbjeglicu, a mogu 3 miliona

U mjestu Mina, koje se nalazi svega nekoliko kilometara od Meke, nalazi se šatorsko naselje koje može da primi oko tri miliona osoba.

U 100.000 klimatizovanih šatora svake godine se smješta hiljade hadžija, ali nakon završetka vjerskih obreda ovi šatori ostaju potpuno prazni.

Izgradnja ovih šatora, dimenzija 8x8, počela je još 1990-ih, a 1997. su učinjenje prepravke kako bi se spriječili požari. Naselje je podijeljeno u kampove, a svaki kamp ima kuhinju i toalete.

Iako Saudijska Arabija tvrdi da je primila oko 500.000 izbjeglica iz Sirije, organizacije za zaštitu ljudskih prava iz Sirije tvrde da tim osobama nije dozvoljeno da se u Saudijskoj Arabiji registruju kao izbjeglice. Takođe, određeni broj Sirijaca u Saudijskoj Arabiji boravi na privremenom radu, a tamo su otišli i prije rata u Siriji.

U međuvremenu, Saudijska Arabija se ponudila da izgradi 200 džamija za izbjeglice koje su se smjestile u Njemačkoj.

Izvor: Klix.ba

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Snelst-PD

12.09.2015 08:03

Saudici nisi ni nagovarali ni zaracivali ljude u Siriji

ODGOVORITE
Name

neradni svijet

12.09.2015 08:43

Eh da su to prave izbjeglice bježali bi oni sami u saudijske zemlje. Tamo se radi, ko neće nema socijalno, ima smrtna kazna, neće niko da radi. Tako i kod nas na balkanu, niko ne radi, a svi imaju pare da cijeli dan sjede po kafanama. Kad bi sutra neko došao u bosnu i rekao, treba mi 2 miliona radnika, vjerujem da niko ne bi rekao evo ja ću. Stidite se.

ODGOVORITE