"Nema razloga za odbijanje aranžmana"

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da ne vidi razlog da se odbija novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, koji će svima biti od koristi, te poručio da su reforme neminovnost.

Bosna i Hercegovina 11.09.2015 | 10:25
"Nema razloga za odbijanje aranžmana"

Bevanda kaže da je sada neozbiljno govoriti o bilo kakvim uslovima kada još nije ni upućen zahtjev za novi aranžman sa MMF-om.

“To je proces u kome se dogovara i pregovara sa partnerima”, rekao je Bevanda za sarajevsko “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, koliki će aranžman eventualno biti dogovoren sa MMF-om biće jasnije kada se o tome izjasni Fiskalni savjet BiH, odnosno kada se dođe u tu fazu razgovora.

On je istakao da se svaki kreditni ugovor zasniva na preciznim uslovima.

“Govoriti da će međunarodne finansijske institucije preuzeti ulogu zakonodavca ili izvršne vlasti u BiH je smiješno. Prihvatanje Reformske agende samo je početak jednog novog pristupa u funkcionisanju vlasti u BiH, podizanja odgovornosti na najviši stepen i spremnosti da se uredi svaka oblast u društvu u skladu sa evropskim standardima i da se, konačno, okrenemo ekonomskim temama”, smatra Bevanda.

Kao predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Bevanda je rekao da ni na jednoj sjednici ovog tijela nije bilo ni materijala, niti bilo kakve diskusije o uvođenju diferencirane stope PDV-a, kao ni više stope PDV-a.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

valter

11.09.2015 11:09

Zašto da bude razloga za odbijanje kredita , od kraja rata iste njuhe se vrte na političkoj sceni , jedino što znate je dignuti kredit , stvoriti radno mijesto je misaona imenica , sijašite više sa grbače ovog jadnog naroda !

ODGOVORITE
Name

drax

11.09.2015 11:44

Kako da sjasu moj Valter, kad su tu dosli glasovima tog istog naroda kog pominjes? Ovako vjerski, etnicki i nacionalno razdijeljen, iscjepkan Balkan, a ne samo BiH nema nikakvu sansu za napredak. Naprosto mi (gradjani a ni politicari marionete) se tu nista ne pitamo vec smo taoci globalizma i novog svjetskog poretka. Nismo mi ratovali moj Valter sto mrzimo jedni druge i sve nase razlicitosti vec zbog toga sto smo imali i multikulturalnost i multietnicnost koju nam danas moderna Evropa propagira. A pride i industriju i nezavisnu i izvozno orjentisanu ekonomiju koja je isla naprijed. Ali nepismenom nasem covjeku cija je glava napunjena u medresi ili bilo gdje drugo, covjeku koji tri knjige u zivotu procitao nije a kamo li sta drugo tesko je to shvatiti. Prekrupan zalogaj za sazvakati. Jednom rijecju mi nemamo nista i fakticko stanje nam ukazuje na to da smo osudjeni na propast (ekonomsku, kulturnu, moralnu) i fizicko nestajanje u narednim godinama.

ODGOVORITE
Name

borac

11.09.2015 11:55

Vrlo ste uspjesni samo neka prosjacenja jeli vas sramota ?

ODGOVORITE