Ko ih je srušio - Al Kaida ili Amerika?

Na današnji dan pre 14 godina dogodio se teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu.

Svijet 11.09.2015 | 07:21
Ko ih je srušio - Al Kaida ili Amerika?

Prema zvaničnoj teoriji pripadnici Al Kaide oteli su 4 putnička aviona i preusmerili ih na ciljeve u Sjedinjenim Državama. Dva aviona završila su u kulama "blizankinjama" Svetskog trgovinskog centra na Menhetnu, jedan je pao na Pentagon, dok je četvrti, nakon sukoba putnika sa otmičarima, završio u ruralnom delu Pensilvanije.

Prema zvaničnim podacima, tog 11. septembra 2001. godine, život je izgubilo blizu 3.000 ljudi, dok su mnogobrojne posledice u vidu nekoliko ratova sa hiljadama žrtava usledile u godinama nakon "najvećeg terorističkog napada u istoriji SAD"

Napad na Njujork je započeo oko 9 sati ujutru kada se Boing 767 američke aviokompanije Amerikan erlajns zakucao u severnu kulu Svetskog trgovinskog centra.

Bezrezervno poverenje u domaće obaveštajne službe i odbrambeni sistem američke vojske, naveli su zvaničnike Bele kuće da u prvi mah pomisle kako je u pitanju avionska nesreća. Međutim samo 3 minuta kasnije, stigao je demant u vidu drugog boinga 767 Junajted erlejnsa koji je uleteo južnu kulu STC.

Svima je postalo jasno da je u toku najstrašniji napad na Ameriku u novijoj istoriji.

I dok jsu oči javnosti bile uprte na dešavanja u Njujorku, na meti islamista našao se, ni manje ni više, nego Pentagon.

Na zgradu glavnog štaba ministarstva odbrane SAD islamisti su srušili Boing 757 Amerikan erlajnsa a pola sata kasnije oboren je još jedan avion koji nije uspeo da dođe do konačne mete zahvaljujući intervenciji dvojice putnika.

Odgovornost za napade pala je na terorističku organizaciju Al Kaida.

Međutim, suprotno praksi svih terorističkih orgaizacija, njihov tadašnji vođa Osama bin Laden demantovao je učešće Al Kaide u ovom napadu, što je kasnije, uz razne rekonstrukcije i snimke napada bio glavni povod raznim teoretičarima zavere da razvijaju teorije kako je napad bio u stvari "Inside job", kostruisan i sproveden od strane američkih obaveštajnih i vojnobezbednosnih službi.

Jedna od teorija zavere koja, zbog kvalifikacija njenog teoretičara ima posebnu težinu, je ona koju je izneo bivši američki pilot i bivši službenik CIA Džon Lir (65), jedini pilot ikada koji je dobio sertifikat Federalne avio-administracije..

Ovaj pilot, koji u svojoj karijeri ima više od 19.000 sati leta na više od 160 različitih aviona izneo je tezu da putničkim avionima "apsolutno nije bilo moguće" izvršiti napad na STC.

Lir pre svega kaže da glavnu prepreku za takvo nešto predstavlja gustina vazduha.

"Zbog gustine vazduha na 300 metara od zemlje, avion ne može da leti brzinom od 870 kilometara na sat. Takođe, u slučaju udara u zgradu, neki delovi aviona bi se raspali prilikom sudara sa čeličnom konstrukcijom", kaže Lir i dodaje da bi neki delovi i pored sudara ostali gotovo celi.

"Motori aviona bi posle sudara sa konstrukcijom, uprkos silini udarca, ipak zadržali svoj osnovni oblik", navodi ovaj penzionisani pilot.

On je opovrgao i zvanične izveštaje prema kojima su avionima upravljali otmičari.

"Neiskusni piloti ne mogu da upravljaju takvim tipovima aviona. To je jednostavno nemoguće", tvrdi Lir.

Bilo kako bilo, ovi događaji su Osamu bin Ladena proizveli u najtraženijeg čoveka, a Al Kaidu u najmoćniju terorističku organizaciju na svetu. U narednim godinama usledila je odmazda Amerike i njenih saveznika prema islamskom svetu.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

KGB

11.09.2015 05:49

Ovo su vjerovatno ruski izvori?????

ODGOVORITE
Name

Kula

11.09.2015 06:00

Šta drugo do teorija zavjere.Logično je da pilotu pogođena kula, pri toj visini i pri toj brzini aviona, na horizontu izgleda ništa više od štapa ili eventualno tanjeg stuba. Jak manevar je nemoguć kada se uoči cilj u neposrednoj blizini.Logičan je zaključak da je elektronski odrađen posao, bez obzira ko ga je organizovao. Vještina pilota u pogađanju kula je isključena. Kod objekata Pentagona postoji izvjesna vjerovatnoća da je pilot mogao sa velike distance usmjeriti avion ka ovom cilju, ali sam mišljenja da je opet i to urađeno elektronski. U svakom slučaju teroristički cilj je postignut - strah i panika su ušli u srž običnog naroda i zvaničnika u Americi, a i šire. Povod za odmazdu i ekonomsko-političku preraspodjelu svijeta je nađen i eksploatiše se i danas, a potrajaće

ODGOVORITE
Name

Aa

11.09.2015 09:09

Kad je pentagon u pitanju avion nije imao nikakve šanse da udari zgradu pod tim uglom pod kojim je udario, i to zbog fizičkih prepreka. To je dokazano, bila teorija zavjere ili ne to je jednostavno tako.

Name

Sudija

11.09.2015 06:16

Kakva Al Kaida? Oni ne znaju voziti ni bicikle a kamo li avione.

ODGOVORITE
Name

Glupi Bosanac

11.09.2015 06:40

Neki Amerikanci su dokazivali da je tornjeve srušila američka zavjera a ne Alkaida. Ja sam sklon povjerovati njjhovoj teoriji iz sledećeg, jednostavnog razloga. Moguće je oteti avion. Dešava se. Ali da 5 američkih aviona bude oteto istovremeno, to nije moguće. Bio bi otkriven bar jedan terorist koji je pokušao pronijeti oružje na vazdušnu stranu. Dakle, sve je to nečija namještaljka.

ODGOVORITE
Name

mlada bosna

11.09.2015 07:05

Vise se vrijeme na zapadu ne racuna p.n.e i poslje n.e,nego prije 11 sep i poslje 11sep,ili kao sto ex Jugosloveni racunaju prije i poslje rata!!

ODGOVORITE
Name

Zasto

11.09.2015 07:10

Zasto bas taj dan nijedan Jevrej nije bio u zgradi zasto prije na par dana vlasnici zgrade koji su Jevreji osigurali zgradu na teroristicke napade.....o ovim ima dokumentarac sa dokazima.

ODGOVORITE
Name

ВОЈВОДА

11.09.2015 07:10

Срби.

ODGOVORITE
Name

Sime

11.09.2015 13:14

HAHAHAHHAHA ko zna????? Dobar

Name

Logika...

11.09.2015 07:28

Ja ZNAM da sam vidio savrseno rusenje NAJVECIH objekata na zemlji za sada... Trecu zgradu NISTA nije dodirnulo a pala je perfektno.

ODGOVORITE
Name

neko

11.09.2015 07:41

A zgrada 7 koja nije bila pogodjena avionom koja je dobrih 7 minuta poslije pala ili pentagon koji je pogodjen avionom a nema ni jednog dijela aviona ni ljudskih leseva al to zaboravimo nego setimo se kako su naredenja o presretanju stranih aviona bila opozvana dan ranije.

ODGOVORITE
Name

ja

11.09.2015 08:01

Kakvo kontrolisano rusenje

ODGOVORITE
Name

pixi

11.09.2015 08:04

Sa znam ko nije srusio.a sumnjam da se nije Srbija osvetila za bombardovanje.

ODGOVORITE
Name

Михаило М.

11.09.2015 08:41

Данас је свима јасно да је рушење кула близнакиња у Њујорку 11 Септембра била завјера тајних владара из сенке. Они су своје следбенике преко симбола које само они разумију на време обавестили шта ће се тога дана десити у Њујорку. Зато Јевреји тога дана као изабрани народ Божји и нису дошли на посао. Рушење кула близнакиња дало је повода тајним владарима из сенке да они преко САД отпочну Нови рат против Христа и Светог Православља. Циљ садашњег рата јесте уништење хришћанства и бијелог човјека а затим изазивање глобалног хаоса, економске и сваке друге кризе из које ће се створити јединствене планетарне религије која ће довести на чело свијета лажног Спаситеља којег Православна Црква зове Антихристом. Зато се молите Богу да се не нађемо у погрешно време на погрешном мјесту јер ништа се случајно више не дешава у овом свијету. Живот на земљи се одвија сада по унапред направљеном и донешени плану од палог анђела луцифера или сатане и слуга његови. Господе, помолу и спаси!

ODGOVORITE
Name

Gradiška

11.09.2015 09:05

Pa ko šuruje sa Alkaidom i ko širi zlo u svijetu?!

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

11.09.2015 09:21

Najveća prevara u istoriji čovječanstva posle one da su se Ameri spustili na mjesec. Rezultat ove prevare su uništeni Irak, Libija i Sirija. Samo budala može vjerovati Amerima.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

11.09.2015 09:23

AMERIKA=AL KAIDA=MARKALE=ARMIJA BiH=SREBRENICA=SDA=ALIJA IZETBEGOVIĆ?????????????????????????????????????????????

ODGOVORITE
Name

jedno je istina

11.09.2015 09:52

Protivnici amerike ce reci da su to amerikanci sami uradili a pristalice i neutralni vjeruju u zvanicnu verziju dogadjaja. Ne znam zasto je ljudima potrebno da sumnjaju u sve i svasta.

ODGOVORITE
Name

re jedno je istina

12.09.2015 09:11

Zato sto se neverovatno mnogo,mega,samo laze. Zgrade te visine,dobiju udarac sa strane a sruse se u sebe,idealno vertikalno. Da je to istina, rusenje zgrada miniranjem bi mogao da radi svaki neuk covek.Svasta se radi zbog "visih"ciljeva.