"Pooštriti propise za dobijanje azila"

Markus Zeder, zvaničnik konzervativne "Hrišćansko-socijalne unije" /CSU/, sestrinske partije "Demohrišćanske unije" /CDU/ kancelara Angele Merkel, zauzeo se da Njemačka pooštri propise azila i ako je neophodno u tu svrhu promijeni Ustav.

Svijet 09.09.2015 | 22:10
"Pooštriti propise za dobijanje azila"

Prema njemačkim zakonima, žrtve političkog progona imaju pravo na azil. Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova piše da osnovno pravo na azil ima veliki prioritet i da je Njemačka spremna da ispuni svoje istorijske i humanitarne obaveze da primi izbjeglice.

Zeder smatra da druge zemlje EU nisu spremne da usvoje tako visoke standarde o pravu na azil.

"Prema tome, onaj koji želi evropsko rješenje za izbjegličku krizu mora biti spreman da evropeizira njemačke stanarde, odnosno da ih smanji", napisao je Zeder u autorskom tekstu za list "Frankfurter algemajne cajtung", koji izlazi sutra.

On smatra da Njemačka mora pravedno da tretira svaku osobu koja dođe u zemlju kao izbjeglica.

"Ali u interesu kohezije društva u našoj državi mi moramo da učinimo sve da značajno smanjimo priliv izbjeglica", kaže Zeder.

Merkelova je danas rekla da Njemačka treba da izvuče pouke iz grešaka koje je napravila prema "gastarbajterima", odnosno "gostujućim radnicima" u poslijeratnom periodu i da integriše izbjeglice i azilante od trenutka kada stignu u zemlju.

Komentari / 0

Ostavite komentar