Bi-Bi-Si kreće na ruskom jeziku

Britanska radio-TV mreža Bi Bi Si saopštila je u ponedeljak da osniva TV-kanal na ruskom jeziku radi promovisanja ”demokratije i slobode” i odgovora na oštre mere Kremlja protiv domaćih medija. Britanski javni servis će koristiti i internet platforme poput Jutjuba i stavljati nove programe na raspolaganje koji će biti emitovani na TV-kanalima u zemljama u ruskom susedstvu.

Svijet 09.09.2015 | 17:25
Bi-Bi-Si kreće na ruskom jeziku

“Planirano širenje je reakcija na agresivniju medijsku strategiju ruskog predsednika Vladimira Putina”, izjavio je Ričard Sambruk, nekada urednik redakcije vesti iz sveta u BBC, a danas profesor novinarstva na Univerzitetu u Kardifu.

“Sve je više onih koji misle da Zapad mora da učini više u smislu delovanja protiv ruske propagande.”

Uvođenje novog kanala na ruskom jeziku usledilo je devet meseci nakon što je nemačkom međunarodnom javnom servisu “Dojče vele” stavljeno na raspolaganje 3,5 miliona evra za dodatne ruske sadržaje i proširio postojaće programe i internet sadržaje na ruskom i ukrajinskom jeziku.

“Cilj nam je pružimo precizne i pouzdane informacije Rusima i Ukrajincima”, rekao je Ingo Mantojfel, glavni i odgovorni urednik servisa na ruskom jeziku mreže “Dojče vele”. Prema njegovim rečima, onlajn sadržaji na ruskom jeziku privlače tri miliona posetilaca mesečno, a u krizi taj broj može i da se utrostruči.

Polovina pratilaca sadržaja mreže “Dojče vele” nalazi se u Rusiji, dok drugu polovinu čine rusofoni u Baltičkim zemljama, zemljama Istočne Evrope, Izraelu i Nemačkoj.

Bivši zamenik poljskog ministra inostranih poslova Ježi Pomjanovski, međutim, kaže da bez obzira na zasluge “Dojče velea”, i BBC-jevo izveštavanje o aktuelnim temama, ovi servisi gube bitku za gledaoce koji govore ruski jezik.

“Njihova sposobnost da dopru do publike u regionu kreće se između dva i tri odsto, ili manje”, rekao je Pomjanovski, koji je danas izvršni direktor neprofitne organizacije “European Endowment for Democracy”, sa sedištem u Briselu, koju finansira EU i koja se nalazi na čelu inicijative za kontraofanzivu protiv ruske propagande.

“Međunarodne radio-TV mreže ne nude sadržaje koji su dovoljno atraktivni toj publici”, kaže on. Publika traži sapunske opere koje odražavaju njihovu realnost; traže tok-šou emisije, rijaliti emisije koji se baziraju na drugačijim emocijama”, objašnjava Pomjanovski.

Pomjanovski će se u u četvrtak sastati sa zvaničnicima iz EU i drugim zemljama finajsijerima u Varšavi sa kojima će razgovarati o primeni preporuka iz studije izvodljivosti.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Običan Čovek

09.09.2015 18:00

"E moj "Rujo šta bi hteo više. Sad ti Amer ćirilicom piše". ББС , pa neće loše izgledati ni logo na ćirilici. To šta će pričati,pa to svi Rusi već znaju. Germani i Sloveni zajedno u bolju budućnost.Ameri su u ofsajdu i njihovo vreme ističe.Ovo im je sudijska nadoknada. Pozdrav...

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.09.2015 11:01

Baš je BBC poznat po "pouzdanim" informacijama. Što se tiče tok šou emisija i ostalih političkih analiza ima ih toliko na ju tjubu da se to ne može izbrisati. Zanimljivo je da je Putin svakom zapadnom novinaru vrlo dobro odgovorio da su odustajali od drugih pitanja. Slijepac bi vidio kako ih je uhvatio u laži i mržnju u njihovim očima. Gledao sam dosta toga ali sam se noćas iznenadio. Gledao sam tok šou emisiju na RT na engleskom. Bila su trojica analitičara. Dva iz Londona i jedan iz njujorka. Nevjerovatno je koliko imaju pozitivno mišljenje o Putinu. Pored te analize kažu da na zapadu vlada tolika medijska kampanja protiv Putina da oni koji misle drugačije ne smiju da progovore. Najinteresantnije što sam čuo je da ljudi iz Fox News-a imaju mnogo pozitivno mišljenje o Rusiji i Putinu ali da ne smiju bukvalno ništa da objave. Zapadna demokratija...

ODGOVORITE