"Ludi Srbin" uz "Orlove": Legendarni Greg Popović prati Srbiju na EP-u!

Jedan od najboljih košarkaških trenera na svetu, Greg Popović koji od 1996. vodi San Antonio Sparse, iz lože sportske dvorane "Mercedes Benc" u Berlinu posmatrao je nastup Srbije u trećem kolu Eurobasketa.

Košarka 10.09.2015 | 13:15
"Ludi Srbin" uz "Orlove": Legendarni Greg Popović prati Srbiju na EP-u!

"Orlovi" su sa 93:64 pobedili Island i nastavili svoj niz uspeha, a Popović ih je sve vreme posmatrao iz zasebnog dela tribina, namenjenog posebnim gostima.

Otkud on u Berlinu? Možda da bi, prosto, gledao neke mlade igrače koji bi tek trebalo da budu draftovani. Možda da vidi kako ide Srbiji bez Bobija Marjanovića, kog baš San Antonio nije pustio na ovaj šampionat. A možda je, prosto, došao da uživa. I da gleda - svoje.

Kako "svoje"?

Greg Popović je rođen pre 66 godina u istočnom Čikagu. Trenersku karijeru već 19 sezona provodi u ekipi Sparsa, sa kojima je osvojio pet NBA titula, poslednju 2014. Triput je bio biran za trenera godine u najjačoj ligi sveta, a uz sebe već dugo, jako dugo, ima tri drugara. Saigrači iz koledža, Džo Krejmborg, Bil Parsel i Čarli Braun, sede iza stručnog štaba i bodre prijatelja kao da je svaki njegov meč neko veliko finale.

Upravo je na koledžu sadašnji strateg San Antonija potpuno zbunio Parsela, kada je godinu dana posle Grega stigao među studente.

Mladi Parsel je, tada već iskusnog Popovića, kao cimer u četvorokrevetnoj sobi pitao odakle je. Kada je čuo prezime, koje je vrlo brzo preraslo u nadimak "Popo", a ne "Pop" kako glasi u moderna vremena, upitao je potonjeg slavnog stručnjaka odakle je.

Razgovor je tekao ovako:

"Odakle sam? Hm. Znaš li ko je otpočeo Prvi svetski rat?", upitao je Popović.

"Da, znam, jedan Srbin je ubio austrougarskog nadvojvodu Ferdinanda", odgovorio je Parsel, a onda ostao začuđen sledećom rečenicom Grega Popovića:

"E, pa ja sam ti ludi Srbin!".

Komentari / 0

Ostavite komentar