Protest nezaposlenih prosvjetnih radnika

Nezaposleni prosvjetni radnici u Brčkom počeli su višednevna protestna okupljanja sa zahtjevom da im se omogući rad po ugovoru umjesto honorara za već zaposlene kolege.

Republika Srpska 08.09.2015 | 16:20
Protest nezaposlenih prosvjetnih radnika

„Među 260 profesora i učitelja na Birou ima i onih koji na posao čekaju duže od pet godina, a u brčanskim školama i ovog septembra, dok Vlada i dalje samo najavljuje konkurse, nastavu izvode zaposleni radeći po dvije smjene. Zahtijevamo taj privremeni posao do okončanja konkursa jer bi nam plata, makar i na nekoliko mjeseci, vratila nadu da treba ostati ovdje i vjerovati u budućnost", kaže profesor engleskog jezika i književnosti Marijana Špirić koja sedam godina čeka zaposlenje.

Brčko je grad apsurda i nije nikakav primjer ostatku BiH, riječi su profesora razredne nastave Dejana Bijelovića koji je na evidenciji nezaposlenih od 2010.

„Prestao sam vjerovati da ću ovdje raditi i živjeti od svog rada. Očito je da o nama ali i o kvalitetu nastavnog procesa, ova vlast i ne razimišlja. Pitam se, a čudno je da i roditelji ne reaguju - kakva je to nastava koju mjesecima izvodi učitelj ili profesor sa dvostrukom normom? Naši su roditelji ulagali u naše školovanje, a danas, dok vlast zapošljava zaposlene, ulažu u naše preživljavanje", zaključuje Bjelović.

U školama je slobodno čak 206 radnih mijesta, od čega blizu 200 u nastavi.

U Vladi kratak odgovor - konkursi će biti raspisani, a kad će - ne zna se, ali ugovora nema bez rebalansa budžeta.

Iako su i oni i poslanici u Skupštini uredno pozvani da odgovore na pitanja učesnika, za sada mirnih protesta, niko se nije odazvao.

Ne odustajemo. Ostaćemo u Omladinskom centru iz dana u dan, a ukoliko Skupština ne udovolji našem zahtjevu, od narednog ponedjeljka izlazimo na Trg pravde gdje ćemo nastaviti protest, poručili su nezaposleni profesori i učtelji iz Brčkog.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar