"Da sam znao da ima ime, ne bih ga ubio"

Američki zubar Walter Palmer koji je izazvao bijes javnosti ubivši lava Cecila tokom lova u Nacionalnom parku Hwange u Zimbabveu, vratio se na posao.

Svijet 08.09.2015 | 16:00
"Da sam znao da ima ime, ne bih ga ubio"

Palmer je ubio Cecila u julu, a jutros je došao na posao ignorišući novinare koji su ga čekali ispred.

Na ulazu ga je dočekao član klinike koji ga je provukao kroz gužvu i uveo na prednja vrata. Zaposleni su uvodili i pacijente u zgradu. Manja grupa demonstranata okupila se ispred i uzvikivala "izručite Palmera" dok je prolazio.

U izjavama za medije, Palmer je tokom vikenda tvrdio kako se ponio u skladu sa zakonom, te da nije znao da je Cecil jedan od najcjenjenijih životinja u Zimbabveu.

"Da sam znao da je taj lav imao ime i da je bio bitan za tu zemlju ili za istraživanja, ne bih ga ubio. Niko od našeg lovačkog tima nije znao ime tog lava", rekao je.

Palmerova klinika bila je zatvorena određeni period nakon što je ubio lava. Ponovo se otvorila u augustu, ali on nije radio i kazao je kako se osjeća "slomljeno" zbog nemira koje je izazvao. Zubar je rekao kako je ubio veliku mačku, za koju se ispostavilo da je lav s ugrađenim GPS-om zbog istraživanja.

Cecila je ubio samostrelom iza granica parka. Kazao je kako nije preminuo odmah, već da ga je pratio cijeli dan i onda pronašao i ubio drugom strijelom.

Palmer je vodičima u ovoj afričkoj zemlji platio 55.000 dolara kako bi mu priuštili lov na lava. Nakon što je ubio lava, odsjekao mu je glavu i oderao kožu.

Cecil je imao 13 godina i bio je prava atrakcija u ovom nacionalnom parku. Zahvaljujući njemu naučnici sa Univerziteta Oxford proučavali su život afričkih lavova, a na sebi je godinama nosio uređaj za praćenje.

Ljubitelji životinja potpisali su peticiju za izručenje Palmera afričkoj državi.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dario

08.09.2015 15:11

Vama amerima je biniji lav od sirijskih izbjdglica! Kako vas nije sramota!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

08.09.2015 17:26

Ameri jedino znaju uništavati sve što stignu. Koliko imena nisu znali milionina populacije širom svjeta koje su usmrtili. Hitno se mora osloboditi ovog najvećeg zla u istoriji čovječanstva.

ODGOVORITE