Ne ostavljajte vodu da predugo vri

Kada se voda ostavi da predugo vri ili se više puta prokuvava, njene hemijske supstance se menjaju na gore.

Zdravlje 08.09.2015 | 10:02
Ne ostavljajte vodu da predugo vri

Kuvalo za vodu je poslednjih godina sastavni deo većine domaćinstava.

Mnogo puta se dogodi da prokuvate vodu, pa zaboravite da li ste to učinili, pa ponovo uključite kuvalo…

Naše bake su uvek govorile kako vodu koja se dugo kuvala za kafu, valja baciti pa sipati drugu. I one su znale da tu nešto ne valja….

Umesto da se rešite štetnih materija – dugim prokuvavanjem ili višestrukim prokuvavanjem povećavamo njihovu koncentraciju!

Čak i zdravi minerali tako postaju štetni, poput kalcijuma koji onda dovodi do kamenaca u telu, kada se takva voda konzumira češće.

Evo šta se povećava prekuvavanjem i duplim prokuvavanjem vode:

Arsen

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je najveća opasnost vodi za piće upravo arsen, koji dovodi do trovanja, problema sa probavnim organima, dijabetesom, neuropatijom, kardiovaskularnim bolestima, lezijama kože pa čak i do raka.

Nitrat

Visoka temperatura ih pretvara u nitrosamine, koji su kancerogeni – pogubni za jajnike, creva, bešiku, gušteraču, stomak, izaziva leukemiju…

Fluorid

Neka naučna istraživanja su potvrdila da flourid utiče na smanjenje neuroloških i kognitivnih funkcija, smanjenje plodnosti i koeficijenta inteligencije kod dece.

(Novosti)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

POSAVAC

09.09.2015 17:38

DJELIMICNO SE SLAZEM SA GORENAVEDENIM, ALI SE POSTAVLJA PITANJE, DA LI SE SVE TE NEGATIVNOSTI DOGADAJU I U BILO KOJOJ HRANI KOJA SE KUVA SA VODOM.

ODGOVORITE
Name

...

16.09.2015 05:01

Dobro pitanje.

Name

GIGO

11.09.2015 08:31

Ako se prokuvavanjem nataloži kamenac (kalcij) u posudi, koji i u kojoj koncentraciji ulazi u organizam? Nelogično i sigurno netačno.

ODGOVORITE
Name

Ha!

12.09.2015 08:42

Svaki dan covek nesto nauci,znaci za tastu moram duze kuvati vodu.

ODGOVORITE