Lefkada - uspavana ljepotica Jonskog mora

Lefkada će vas opčiniti nestvarnom bojom vode i dušom koju još nije izgubila. Neke od najlepših plaža Mediterana, Egremni i Porto Kaciki, nalaze se ovde. Očarala je Aristotela Onazisa

Putovanja 08.09.2015 | 09:40
Lefkada - uspavana ljepotica Jonskog mora

Nazivaju je uspavanom lepoticom, skrivenim biserom Jonskog mora, feniksom koji se rađa iz pepela. Lefkada će u vama probuditi protivrečne emocije - od opčinjenosti do iscrpljenosti. Malo ostrvo koje je dom za samo 22.000 ljudi, od turista traži strpljenje i dobru kondiciju. Nudi, ipak, znatno više: neke od najlepših plaža ne samo Grčke, već i Mediterana, priliku da hodate ulicama u kojima je utočište pronalazila operska diva Marija Kalas, šansu da razgovarate sa ljubaznim meštanima koji ne zaboravljaju svoje dobrotvore, osećaj spokoja koji je u drugim letovalištima iščileo pod naletom masovnog turizma.

Do ostrva ćete doći lako jer je vrlo blizu kopna sa kojim je povezano 50 metara dugim pontonskim mostom. Prvi grad do kog dolazite je istoimena prestonica. Dočekaće vas živopisne drvene kuće sa metalnim krovovima, marina u kojoj su usidrene jahte, drveni mostovi za pešake na moru. Iznenadiće vas podatak da je sve to izgrađeno pre nešto više od pola veka, jer su razorni zemljotresi 1948. i 1953. uništili najveći deo grada i ostrva.

Stanovnici su uspeli da obnove svoje kuće i da naprave grad kao iz bajke čijoj magičnosti nisu odolele ni najveće zvezde tog doba. Još se prepričava kako su 60-ih, grčki tajkun Aristotel Onazis i njegova dugogodišnja ljubavnica Marija Kalas posetili festival narodnih pesama i igara i pratili program sa istih mesta kao i ostatak publike. A onda je Marija, u živopisnoj letnjoj haljini bez rukava, poneta atmosferom, ustala i upitala da li može da peva. Zbunjenost posetilaca ubrzo je zamenilo oduševljenje, pa je Kalasova srećnicima koji su se u pravom trenutku našli na pravom mestu priredila nezaboravan događaj otpevavši ariju iz opere "Kavalerija rustikana".

Razvoj Lefkade usko je povezan sa Onazisom, koji je naročito veliki trag ostavio u Nidriju, danas najpopularnijem letovalištu na ostrvu. Nidri je postao poznat 1962. godine kada je Onazis kupio obližnje ostrvo Skorpios, ali je često dolazio da obeduje u lokalnim tavernama i ispriča se sa žiteljima. U znak zahvalnosti za razvoj grada, meštani koji ga nisu doživljavali kao bogataša, već kao jednog od svojih, podigli su mu spomenik. Statua na kojoj je ucrtan Onazisov moto "Čovek mora da skroji svoju sudbinu" nalazi se u luci i "gleda" na Skorpios. Duh grčkog biznismena osetićete i u kafićima ukrašenim njegovim fotografijama sa Marijom Kalas, ali i u očima starijih meštana čije oči zaiskre na pomen njegovog imena.

Na manje od sat pešačenja od Nidrija je vodopad Dimosari. Izdržljivi turisti spas od letnjih žega pronalaze u jezercetu kristalno čiste i ledene vode u koje se sliva Dimosari. Ne dolazite ovde u japankama, jer na putu do vodopada stoji klizavo kamenje, pa je udobna obuća neophodna za uživanje u prirodnoj lepoti.

Vožnja po ostrvu naporna je za vozače pogotovo kada traže parking na nekoj od atraktivnih plaža, ali je odmor za oči za suvozače. Mada je Lefkada ime dobila po grčkoj reči za belo, što se odnosi na litice koje ćete videti na zapadnoj obali, ona je zapravo zelena. Za to su zaslužne podzemne vode koje su doprinele bujanju četinara. Borovi i masline su svuda, zbog čega Lefkadu zovu i zeleno ostrvo.

Put od Nidrija ka jugu vodi do Vasilikija, simpatičnog mestašceta okruženog brdima. Ovo selo je raj za surfere, uglavnom Britance i Australijance, koji svakodnevno priređuju predstavu na otvorenom pokušavajući da savladaju osnove jedrenja. Kad vam dosadi da ih gledate, sednite na brodić koji na svakih sat polazi iz luke i vodi do jedne od najlepših plaža Lefkade, Agiofilija. Uživanje u kristalno čistoj vodi može vam pokvariti samo nesnosna gužva jer je plaža mala i dostupnija od ostalih, pa se svi sjate na njoj.

Upravo je dostupnost plaža, glavnog aduta Lefkade, velika mana ostrva. Odlazak do najboljih koje se nalaze na zapadnoj obali namučiće vas, a neretko pretvoriti u avanturu. Ostanak na njima takođe neće prijati razmaženim turistima jer su kafići i toaleti misaona imenica. Jedina uređena i organizovana je Katizma, ogromna peščana plaža, ali nemojte propustiti divlji Milos do kog ćete doći pešačenjem kroz šumu ili Galos pre koga ćete morati da savladate strm prilaz sa mnogo serpentina.

Sa Lefkade ne možete otići dok ne vidite Porto Kaciki, koja je nekoliko puta proglašavana za najlepšu plažu Evrope. Njeno ime u prevodu znači zaliv koza jer su nekada samo ove životinje mogle doći do nje. Sada je pristup olakšan, pa treba da pređete samo sto stepenika. Vodite računa kako se parkirate da vam se ne bi desilo isto što i jednom Italijanu koji je, pričaju meštani, zaboravio da povuče ručnu, pa mu je auto sleteo u more.

Za kraj ostavite, po mnogima najlepši Egremni. Gledajući fotografije ove plaže, verovaćete da je realnost ulepšana. Ali, nije. Egremni izgleda baš kao na fotografiji. Nestvarno plavo more, beli pesak i litice, uz dužinu od dva kilometra, što znači da je retko gužva, čine je biserom Lefkade. Tačno je da ćete do nje morati da pređete 300 iscrpljujućih stepenika, ali potrudite se. I da nema ništa drugo, na Lefkadu vredi otići samo zbog Egremnija.

Znaju to svi turisti koji se godinama vraćaju Lefkadi u želji da ponovo vide tu nestvarnu boju mora, dovoljnu da okrepi dušu do narednog letovanja.

SVETIONIK ODUZIMA DAH

Posete vredan je svetionik koji se nalazi na litici na jugu ostrva. Do zaštitnog znaka Lefkade vodi neasfaltiran put, pa morate voziti sporo i oprezno kako biste na odredište stigli u jednom komadu. A kad stignete, opet ćete, po ko zna koji put dok ste na ostrvu, izgovoriti reči: "Isplatilo se". Pogled koji oduzima dah "puca" na Kefaloniju i Itaku, a spektakularni zalazak sunca daje snagu za povratak. A prema legendi, nisu se svi vratili. Slavna grčka pesnikinja Sapfa ovde je navodno izvršila samoubistvo skočivši sa litice visoke 30 metara zbog neuzvraćene ljubavi.

RUSI IZNAJMILI ONAZISOVO OSTRVO

Brodićem iz Nidrija možete doći do Onazisovog Skorpiosa na koji ne možete pristati, ali se možete usidriti u blizini. Nedavno ga je na 99 godina iznajmila ćerka ruskog milijardera Dmitrija Ribolovljeva za, kako se priča, sumu od sto miliona funti. U zamenu je dobila tri kuće, pistu za sletanje helikoptera, luku za brodove i neprocenjivi prestiž da se šeta po ostrvu za koje su ranije bili zainteresovani Madona, Bil Gejts, Đorđo Armani. Ne bez razloga - Onazis se na Skorpiosu venčao sa Džeki Kenedi, tu je kasnije sahranjen, a ovde leže i grobovi njegove ćerke i sina.

(Novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Larisa

09.09.2015 16:11

Sta ce vam clanak o Lefkadi kad semberci znaju samo za Budvu i Paraliju???

ODGOVORITE