Čeda Jovanović se ponovo zadužio

Firmi Čedomira Jovanovića prošle nedelje odobren milionski kredit. Šef LDP milion evra mora da vrati Robnim rezervama za "pozajmljenu" pšenicu, dok drugim milionom refinansira dug u drugoj banci.

Srbija 07.09.2015 | 21:16
Čeda Jovanović se ponovo zadužio

Posle političke propasti, lider LDP Čedomir Jovanović zapao je i u velike finansijske probleme, iz kojih pokušava da se izvuče uzimanjem milionskih kredita, otkriva Informer!

Jovanović je, kako saznajemo, preko svoje firme "Agrohub" prošle nedelje uzeo kredit od čak dva miliona evra, i to kod državne Poštanske štedionice.

Odakle garancije?

Pozajmljenim milionima Jovanović će pokušati da se, bar privremeno, izvuče iz nagomilanih problema. Najpre, on milion evra mora odmah da uplati Direkciji za robne rezerve, koja je protiv njega i njegove supruge Jelene podnela krivičnu prijavu zbog ukradenog državnog žita.
Drugim milionom lider liberala refinansiraće stari kredit, svojevremeno uzet u drugoj banci.

- Milion evra mora "u roku od odmah" da plati Robnim rezervama. Protiv njega i njegove žene Jelene, kao suvlasnika firme "Agroposlovi", podneta je krivičnu prijavu zbog krađe milionski vrednog državnog žita koje su "čuvali" u svojim silosima - ističe sagovornik Iformera.

Prava dilema za sve upućene u ovaj slučaj jeste to kako su Jovanovići garantovali za dva miliona evra dobijenih u Poštanskoj štedionici.

- Niko ne zna čime je garantovano za kredit. Jako je to čudno, kad se zna da su mu firme u debelom minusu. Neki čak tvrde da je morao da založi svu imovinu svog vrlo imućnog tasta Mijata Savića, bivšeg direktora RFZO – prenosi izvor Informera.

"Agrohub" duguje radnicima pet plata!?

Pojedini radnici "Agrohuba", kojem je Poštanska odobrila višemilionski kredit, protestovali su pre mesec i po dana tvrdeći da im lider LDP duguje čak pet plata!

Istovremeno, Čedini "Agroposlovi", koji su pre samo dve godine imali profit od 18,5 miliona dinara, nalaze se u stečaju od 30. jula ove godine. Ova firma samo Marfin banci duguje 24 miliona evra.

Tragom ove informacije pozvali smo juče Čedomira Jovanovića, ali on se nije oglašavao ovim povodom, kao ni njegova supruga Jelena.
Portparol LDP Ivan Najdenov istakao je da stranka nema nikakve veze sa Čedinim poslovanjem.

- LDP nije adresa za vaše pitanje. Pozovite "Agrohub", pa vidite s njima - objasnio Najdenov, dok se na telefon "Agrohuba" juče niko nije javljao.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring poziva nadležne da ozbiljno ispitaju na osnovu čega je Jovanović dobio ovaj, ali i brojne ranije kredite.

- Posebno treba proveriti da li je Čeda iskoristio svoje političke veze i kontakte ne bi li dobio ovaj zajam, jer mi "smrtnici" bismo teško dobili toliki novac u takvoj situaciji. Ako je kredit dobila njegova firma, a on deo novca iskoristio da bi vratio stare dugove, onda je reč o nenamenskom trošenju sredstva i za to se može i krivično odgovarati - ističe Spasić.

Šuković: Proveriti!

Bivši član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković ističe da je sumnjivo što je Jovanović uzeo kredit preko jedne firme da bi pokrio dugove druge.

- Treba proveriti finansijsku sposobnost "Agrohuba". Takođe, nadležni moraju da utvrde da li se milioni koji su uzeti od Poštanske štedionice namenski troše. Ukoliko to nije slučaj, na delu su mutne igre i sumnjivi poslovi - zaključuje Šuković.
 
Izvor: Informer

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Patriota

07.09.2015 19:23

On moze a ja ne mogu ni ovaj da vraćam

ODGOVORITE
Name

zob

08.09.2015 06:53

Na Balkanu samo klipani mogu imati biznis. Ispravni se ne mogu uklopiti nikako.

ODGOVORITE