Migranti mogu u bolnice u Srbiji

Zdravstveni sistem Srbije veoma je brzo odgovorio na migrantsku krizu, epidemiološka situacija u zemlji je stabilna, a postoji mogućnost da migranti, ako zatreba, budu zbrinuti i u bolnicama, rekao je pomoćnik srpskog ministra zdravlja Zoran Panajotović.

Srbija 07.09.2015 | 12:56
Migranti mogu u bolnice u Srbiji

"Pratimo situaciju i spremamo se za pogoršanje vremenskih uslova. Očekujemo veći broj infekcija i spremni smo da omogućimo da migranti, ukoliko zatreba, budu zbrinuti i u bolnicama", rekao je Panajotović novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u Srbiji.

On kaže da sve veći broj migranata zahtijeva veći broj ljekarskih ekipa, kao i više finansijskih sredstava, ali da je sistem spreman da obezbijedi migrantima adekvatnu pomoć.

Navodeći da Srbija očekuje pomoć UNHCR-a, Crvenog krsta i drugih organizacija, on je napomenuo da je među migrantima sve više trudnica i žena sa djecom, prenijeli su beogradski mediji.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković Stamenković rekla je da je na sastanku dogovoreno da ova kancelarija, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, angažuje dodatne ljekarske ekipe sa sjevera Kosova koje će pomagati u kampovima u Miratovcu i Preševu, i to već tokom naredne sedmice.

Direktor Doma zdravlja Preševo Mithat Sahiti rekao je da je situacija u Preševu alarmantna jer svaki dan pristiže sve veći broj izbjeglica.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bol

07.09.2015 11:50

A narod Srbije placa svaki pregled ako nema osiguranje.

ODGOVORITE
Name

...

07.09.2015 12:26

Vala bas,zbrini svoje pa onad ostele