Sastanak o većini u Federaciji u subotu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da bi prošireni sastanak HDZ-a i SDA trebalo da bude održan u subotu, 12. septembra, u Mostaru, te da se formiranje stabilne parlamentarne većine u Federaciji BiH /FBiH/ može očekivati tek za nekoliko mjeseci.

Bosna i Hercegovina 07.09.2015 | 10:25
Sastanak o većini u Federaciji u subotu

Čović je rekao da se sa članovima Predsjedništva BiH i liderima SDA i PDP-a Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem usaglasio da se u narednih desetak dana razgovara i realno sagleda situacija i odnosi u partnerstvima na nivou FBiH i Savjeta ministara BiH.

"Zakazali smo za 12. septembar sastanak rukovodstva HDZ-a i SDA, gdje će biti svi nosioci vlasti iz ove dvije stranke i na nivou entiteta i nivou Savjeta ministara. Utvrdili smo da u ovom trenutku imamo izvršnu vlast u FBiH do trenutka dok ne formiramo neku drugu. Ne možemo reći da nemamo Vladu FBiH, ali sa parlamentarnom većinom kakvu imamo ona je manjinska", rekao je Čović za "Dnevni avaz".

On je ponovio da je sa manjim strankama nemoguće formirati stabilnu većinu, te da će to biti manjinska vlada, uprkos tome ko sa kim razgovara.

"Kako će na kraju biti završeni razgovori sa tim strankama, nisam baš optimističan. Jedan dan jedna stranka kaže da hoće, drugi dan da neće, postavlja neke nove uslove i ko zna do kada će to trajati", naveo je lider HDZ-a.

On smatra da je na SDA da sebi pronađe dugoročno strateške partnere na političkoj sceni među Bošnjacima.

"Moji razgovori sa SBB-om će se nastaviti i nadam se da ćemo za nekoliko mjeseci dobiti jednu stabilniju većinu", rekao je Čović.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sds

07.09.2015 09:49

Sve dok SNSD ne bude u vlasti gdje mu je mjesto nema napretka!

ODGOVORITE