Srbija: Šta se najviše krade po marketima?

Bombonjere, viski, skupocena vina, kupke, kreme za sunčanje od 1.000 dinara… Ne, ovo nije prosečan sadržaj potrošačke korpe nekog “buržuja”, već ono što Srbi u marketima najčešće – kradu.

Srbija 05.09.2015 | 12:50
Srbija: Šta se najviše krade po marketima?

“Osim jedne gospođe koja je neke bombonjere sakrila ispod suknje, zakačivši ih podvezicama, izdvojio bih gospodina koji je došao u duplim pantalonama, pa ukradenu robu smestio u međuprostor “ - kažu iz jednog hipermarketa.

Kao i u svim trgovinama ovog tipa, u jednom od naših najpoznatijih lanaca objekata za maloprodaju prehrambene robe, nakon urađenog popisa utvrđuje se koje proizvode je potrebno pratiti, jer se konstantno beleži njihov manjak.

Spisak koji tada nastaje, sa varijacijama na temu, izgleda ovako: žvake, bombonjere, čokolade (15 različitih vrsta), kafa (nes, domaća, 3 u 1), šamponi, nutela, eurokrem, kinder jaja, maslinovo ulje, rio mare, pampers pelene, viski, vinjak…

– Vrste artikala koji spadaju u rizične proizvode se razlikuje od meseca do meseca, kao i od objekta do objekta, ali je to u principu to. Nama se ne dešava, ali čujem od kolega u drugim prodajnim lancima da im često kradu deteržent za veš i to pakovanje od 3 kilograma, što baš nije lako izneti – kaže naša sagovornica, napominjući da se “najpopularniji” proizvodi skoro po pravilu svode na one koji su skupi, a sitni.

Shodno dimenziji predmeta koji žele da ponesu sa sobom kući, prethodno ga ne plativši, osim tradicionalnog trpanja u džepove, sitni lopovi imaju širok dijapazon vrlo maštovitih metoda njihovog “pakovanja”.

Kako smo saznali, najorginalnija (ili najsmelija) bila je sredovečna žena koja je ukrala vok tiganj i sakrila ga ispod šešira.

Rame uz rame sa njima staje jedna beogradska porodica koja je u svoj pohod, krajnje nepromišljeno, povela i svoje dvoje maloletne dece.

– Došli su do kase sa punom, velikom korpom u kojoj je bilo čak i nekih skupih vina. U jednom trenutku, jedno od dece se počešalo, i kako je podiglo majicu, koleginica je primetila da kod sebe ima neke čokoladice. Kad smo posumnjali da je to samo vrh ledenog brega, roditelji su se uspaničili, što je najčešće siguran znak da su naše sumnje opravdane. Posle prepiranja i negiranja, predali su sve što su uzeli: tu je bilo čokolada, viskija, pa čak i vina od 9. 000 dinara – priseća se naš sagovornik.



Prema njegovim rečima, najzanimljivije od svega je što su uspeli da neprimetno uzmu robu u ukupnoj vrednosti od skoro 40.000 dinara, dok je ono što su planirali da plate vredelo 6-7 hiljada!

Naravno, postoje i oni koji se ne trude da sakriju to što su ukrali, već imaju drugačiji pristup: ne računajući one koji u samom objektu nešto pojedu i popiju, a onda ambalažu negde “sakriju”, lopovi pretežno pribegavaju tome da prelepljuju stikere sa cenama.

To izgleda tako što neko kupi skuplje jabuke, a kad ih sam meri ukuca šifru jeftinijih, ili niže cene zalepi na skuplje proizvode, a one jeftinije, sa kojih ih je skinuo, ostavi negde u radnji, što zaposleni često saznaju mnogo kasnije.

– Najveći problem je što ima dosta povratnika, jer ne postoje sankcije. Naravno, mi to interno drugačije rešavamo. Imamo kamere, razne metode da shvatimo ko šta i kada krade, pa se sve to pre ili kasnije reši – ovako ili onako – napominju u ovom hipermarketu.

Izvor: Telegraf

Komentari / 0

Ostavite komentar