Federer: Za uspjeh je potrebna tvrdoglavost!

Drugi teniser sveta Rodžer Federer rekao je da ga je povreda leđa koju je imao pre dve godine naterala da nešto promeni u svojoj igri.

Tenis 06.09.2015 | 18:00
Federer: Za uspjeh je potrebna tvrdoglavost!

Federer je istakao da je u tenisu i sportu uopšte dobro biti tvrdoglav, ali i voljan da nešto promeni, zato što sve brzo napreduje, kao i da on voli i jedno i drugo.

“Možete da budete tvrdoglavi i uspešni ili da nešto promenite. Za mene je i jedno i drugo bitno. Mislim da morate da budete tvrdoglavi, da verujete da će se vredan rad koji imate iza sebe isplatiti ili da na nekom meču kažete: ‘Okej, tri puta zaredom me je pobedio bekhendom na liniju, hajte da ga vidim još jednom’. I on će pokušati i četvrti i peti put i odjednom će prestati. Potrebna vam je tvrdoglavost da biste uspeli”, naglasio je Federer.

Švajcarski teniser je naglasio da je svestan da nije tokom karijere mnogo pričao o promenama, ali da su one tek u poslednje vreme postale vidljive.

“Sama ideja promene je veoma važna jer u suprotnom sve može da postane dosadno do nekih granica. Mislim da treba da izazivate sebe i isprobavate nove stvar, a sad, da li će to biti mesto gde trenirate, kako trenirate ili sa kim… Sve evoluira i menja se i morate to otvoreno da prihvatite. Možda nisam mnogo pričao o tome tokom karijere, ali sam uvek to prihvatao, a sada se više primećuje. Očigledno je da su mi problemi sa leđima koje sam imao 2013. godine dali priliku da sagledam širu sliku, nego da je sve bilo u redu. To mi je dalo šansu da nešto promenim i srećan sam što sam taj period kada nisam mnogo pobeđivao tako iskoristio”, istakao je Federer.

Na konstataciju da u modu vraća stil od pre 10-20 godina, Federer je odgovorio:

“Ko zna, nadam se da će biti takav slučaj. Bilo bi lepo videti više igrača koji to rade, jer bi za sve bilo zabavno da vide kombinaciju različitih igrača i njihovih karakteristika. Nije kao da neverovatne razmene sa osnovne linije nisu zanimljive ili stalni izlasci na mrežu. Uvek je bilo sjajno gledati klasike – Samprasa i Agasija, ili Mekinroa i Borga. Neverovatno je šta su oni igrali jedni protiv drugih. Dobra stvar za mene je što sam gledao njih kako igraju dok sam odrastao. Ponekad je to meni uspevalo, a ponekad i mojim rivalima. Uvek sam se prijatno osećao kada sam koristio takve udarce i uživao sam u takvoj igri. Drago mi je što sam uspeo da je vratim i da sada funkcioniše”.

Federer se u četvrtak plasirao u treće kolo US Opena trijumfom sa 6:1, 6:2, 6:1 nad Belgijancem Stivom Darsisom, a naredni rival biće mu nemački teniser Filip Kolšrajber.

Komentari / 0

Ostavite komentar