Čepurin: Srbija tampon zona za izbjeglice

Za Srbiju je potpuno realna opasnost da zbog povratnog talasa izbjeglica postane talac neefikasne migracione politike EU i "tampon zona" stalnog boravka migranata, upozorio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Srbija 04.09.2015 | 14:40
Čepurin: Srbija tampon zona za izbjeglice

On je na skupu "Građanska odbrana kao osnova nacionalne bezbjednosti države", održanom u Ruskom domu u Beogradu, istakao da se Srbija može suočiti sa dva problema, odnosno da s jedne strane dnevno u nju ulazi oko 2.000 izbjeglica, a da istovremeno počne njihovo vraćanje iz zapadnih zemalja.

Čepurin je upozorio na opasnost da se od Srbije napravi "tampon zona" za izbjeglice i dodao da treba razmišljati o interesima Srbije, uz cijelu ljubav prema EU.

On je istakao da je problem za Srbiju ne samo u tome da migranti izazivaju određeni diskomfor stanovništva i da su potrebna sredstva za pomoć, nego i u opasnim potencijalnim posljedicama.

Čepurin je naveo da je opasnost i u namjerama nekih aktera da "pomognu" da Srbija postane centar za stalni boravak izbjeglica i da naprave od Srbije svojevrsni "rezervoar za sakupljanje".

Amerikanci i Britanci su se sakrili iza okeana i La Manša. Baltičke države ne žele izbjeglice. Mađari grade zid, a Srbija de fakto pomaže EU na sve moguće i nemoguće načine da smanji teret, rekao je Čepurin i dodao da se na kraju krajeva Srbija suočava sa posljedicama koje nije izazvala.

On je podsjetio da se Srbija na human način odnosi prema izbjeglicama, te naveo da je Rusija upozoravala Zapad na negativne posljedice pogrešne politike nasilnog nametanja svojih standarda, prije svega, od američkih partnera, te dodao da je Rusija spremna za dijalog u rješavanju izbjegličkog problema, kojem je potrebno globalno rješenje.

Komentari / 0

Ostavite komentar