Orban Vučiću: Šaljemo i vojsku na granicu

Mađarski premijer Viktor Orban je iz Brisela telefonom razgovarao sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o izbegličkoj krizi.

Srbija 03.09.2015 | 22:49
Orban Vučiću: Šaljemo i vojsku na granicu

Kako je saopštio šef Pres službe Orbanovog kabineta Bertalan Havaši premijeri Mađarske i Srbije su razgovarali o kriznoj situaciji izazvanoj masovnom migracijom na granicama Srbije i Makedonije.

Orban je, kako se navodi, obavestio Vučića o novom zakonu o pograničnim kontrolama koje će mađarski parlament uskoro usvojiti, što će omogućiti slanje jakih policijskih i vojnih jedinica na granicu sa Srbijom od 15. septembra, naveo je Havasi.

Očekuje se da će imigranti i krijumčari ljudima potražiti nove tranzitne puteve zaobilazeći Mađarsku, rekao je Orban Vučiću, dodavši da se zemlje u regionu moraju pripremiti za tu situaciju.

Prema njegovim rečima, Vučić je rekao Orbanu da Srbija ispunjava svoju obavezu registrovanja tražilaca azila koji stižu iz Makedonije, iako Makedonija ne sprovodi kontrole na granicama.

Inače, mađarski premijer se nalazi u Briselu gde razgovora sa liderima Evropske unije o problemu migracije, navodi mađarska agencija.

Mađarska usvaja nove mere za zaustavljanje izbeglica

Viktor Orban najavio je danas u Briselu novi paket mera za rešenje izbegličke krize koji će stupiti na snagu 15. septembra i izrazio uverenje da će Mađarska korak po korak uspeti da uspostavi kontrolu nad spoljnom granicom šengena što je njena obaveza kao članice EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, Orban je podsetio da je duž južne granice, prema Srbji, podignuta ograda kao fizička barijera koja bi trebalo da spreči priliv izbeglica i migranata i dodao da je mađarski parlament sačinio novi paket mera za kontrolu granica koji će se primenjivati od 15. septembra.

"Imamo nedelju dana za pripreme. Obavestićemo sve, i tražioce azila, i krijumčare i susedne zemlje šta su nova pravila i kako će izgledati nova praksa i kako će se ulaziti u Mađarsku i onda ćemo posle nedelju dana početi primenu. Verujem da će to biti uspešno, možda ne odmah ali korak po korak Mađarska će uspeti da kontorliše svoju granicu i da ispuni svoje evropske obaveze", rekao je.

Osim 175 km duge ograde duž granice prema Srbiji, te mere predviđaju i pooštrenje krivičnog zakona, čime bi za ilegalni prelazak granice ili oštećenje ograde bila predviđena kazna do četiri godine zatvora i razmeštanje dodatnih snaga za odbranu mađarsko srpske granice od priliva izbeglica.

Orban je rekao da i u Mađarskoj i u Evropi vlada strah jer evropski lideri nisu u stanju da kontrolišu izbegličku krizu i naglasio da su pravila jasna i da je za kontrolu granica odgovorna zemlja koja ima spoljnu šengensku granicu kao što je Mađarska.

"Došao sam ovde da kažem predsedniku Šulcu da Mađarska čini sve što je moguće da obezbedi da se stvari regulišu", rekao je Orban podsetivši da je na samitu EU u junu odlučeno da svaka granična zemlja šengena ojača graničnu kontrolu i primeni evropska pravila.

Orban je dodao da je Mađarska učinila sve da to ispuni i zatražio od Šulca da prenese evropskim poslanicima da prestanu da kritikuju Mađarsku zbog toga što ispunjava svoje oabveze.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je da za izbegličku krizu neophodno zajedničko evropsko rešenje i apelovao na Mađarsku da se prikloni traganju za tim zajedničkim rešenjem umesto da zauzima nacionalni pristup.

Izvor: Večernje NOVOSTI

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ilija

03.09.2015 13:42

Invazija azilanata na Srbiju je osmišljeni plan Vatikana. Vatikan će nas uništiti sa azilantima! Vatikan je gej enklava. Vatikan nas je sa bombardovanjem vratio u kameno doba, a sad izvodi invaziju sa azilantima. Vatikan je zakuvao verski rat na Bliskom Istoku imeđu Šita i Sunita radi otimanja resursa i invazije sa azilantima. Evropska unija je Karnegijev plan iz 1922. godine Ujedinjenoj Evropi. Karnegijev paln predviđa da se odreknemo: 1.Nacionalnog 2. Rasnog i 3.Kulturnog identiteta. Da se ukrštamo sa Azijatima i obojenima, stvarajući multinacionalno društvo jednakih osobina, koje Vatikan lako može da kontoliše. Karnegijevim planom Ujedinjena Evropa treba da nestane. Evroska unija predstavlja genocid. Angela Merkel i Van Rompej su dobitnici Karnegijeve nagrade.

ODGOVORITE
Name

ilija re

03.09.2015 15:23

Jos da prizna Kosovo i Tominu diplomu i Vatikan je gotov.

Name

blbl

03.09.2015 15:25

Oni samo prolaze kroz Srbiju i ne prave nikakve probleme. Zasto bih im to zabranili? Smatras li isto da je invazija to sto samo u Austriji zivi preko 300 000 srba?

Name

Re.Ilija

03.09.2015 15:35

Nepricaj . Gluposti kad nisi kompetentan da komentarises stvari o kojima nemas pojma

Name

bl

03.09.2015 13:43

FASISTA

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

03.09.2015 14:29

MOŽDA SE NEŠTO I OD MAĐARA TREBA NAUČITI!

ODGOVORITE
Name

Varga

03.09.2015 15:25

Madjarska je ozbiljma zemlja i svaka joj cast,jos da dodam da tamo porodilje ne rade 2 godine i primaju novac za to.

ODGOVORITE
Name

Anonimus

03.09.2015 23:52

I da još dodam da je Orban pravi premijer koji brine o svojoj zemlji. Vratio je skoro sav dug Mađarske i zato ga lopovi iz EU zovu diktatorom. Samo zato što ne uzima kredite. Vojislav Koštunica je dok je bio premijer vratio tri milijarde duga i gdje je sad. Ali je zato bivši radikal uzeo novih osam milijardi kredita i zato je dobar Zapadu.

Name

re. ilija

04.09.2015 02:30

Svaka ti je na mjestu brate! Za ovog blbl. Da covjek nauci da se ne kaze : "Zasto bih im to zabranili"? MOMCINO NEUKA, NAUCI SE, MUSLIM AL PISI KAKO TREBA ILI SE NE OGLASAVAJ BRATE, SRAMOTAAAA ..

ODGOVORITE