Voćnjaci mijenjaju privredu Srbije

Do prije desetak godina, opština Topola bila je u grupi nerazvijenih opština. Ulaganje u ono što im je priroda dala, voćarstvo, promjenilo je privrednu sliku tog kraja. Prema broju stanovnika, domaćini iz Topole danas su najveći izvoznici voća u zemlji.

Srbija 03.09.2015 | 15:00
Voćnjaci mijenjaju privredu Srbije

Na plantažama voća u topolskom kraju, ovih dana je oko 2.000 berača. Dolaze sa svih strana. Nekima je to dopuna kućnog budžeta, drugima jedini izvor prihoda. Dnevnica je oko 2.000 dinara.

„Nije teško, dobro je, ide lako. Ostali smo bez posla, moramo da radimo„, kažu radnici.
Sa oko šest hektara bresaka i nektarina, u voćnjacima Matejića iz Vinče već je obrano 50 tona voća. Dobar je rod i kvalitet.

„Svi plodovi su ujednačeni da bi se izvezlo na rusko tržište, jer je ono zahtevno i probirljivo. Hemijska sredstva moraju da se upotrebe – i zaštita i karenca„, kaže Života Matejić.

Samo u ovoj godini, Matejići su u voćnjake investirali 12.000 evra. Planiraju i nova ulaganja.
„To je u planu i sinu i unuku, da urade arteški bunar, da sprovedu navodnjavanje u svaku parcelu, jer bez vode ovo ne može da se radi. I protivgradna zaštita“, kaže Čeda Matejić.

Da bi postigli bolju izvoznu cijenu, vlasnici hladnjača su nabavili kalibratore za sortiranje voća, pa je svaki plod koji se otpremi u Rusiju, iste veličine. Naredne sezone, umjesto u drvene gajbice, roba će se pakovati u plastičnu ambalažu.

„Prošle godine, koja je bila rekordno loša zbog poplava i grada, imali smo realizaciju između šest i po i sedam miliona evra. Ove godine očekujemo dvostruko više“, kaže Dragan Jovanović, predsjednik SO Topola.

Procjene su da će, do kraja sezone, u topolskom kraju biti ubrano oko 10.000 tona voća prve klase. U tom kraju, ukupna površina voćnjaka je oko 14.000 hektara, a svake godine podižu se novi zasadi.

Izvor: Capital

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoran

03.09.2015 16:08

Po milioniti put je dokaz da rad i samo rad donosi bolji život .Kukanje i bavljenje politikom nevodi u bolji život .U stvari ja ali ili moras biti stvarno sposoban ili veliki lopov.

ODGOVORITE