Peking: 70 godina od pobjede nad fašizmom

Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana održana je u Pekingu uz prisustvo više od 20 šefova država i vlada, među kojima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Svijet 03.09.2015 | 07:07
Peking: 70 godina od pobjede nad fašizmom

Gost na paradi bio je i predsednik Rusije Vladimir Putin, dok je Francusku predstavljao šef diplomatije Loran Fabijus, SAD njihov ambasador u Kini Maks Bakus, a Veliku Britaniju bivši ministar pravosuđa Kenet Klark.

Od šefova država Evropske unije prisustvo je najavio samo češki predsednik Miloš Zeman, dok su stali najviši gosti iz zemalja Azije, Afrike i Južne Amerike, prenosi Tanjug.

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je više od 10.000 pripadnika kineske vojske i oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, dok je Peking nadletelo 200 borbenih aviona, a mnogi od 500 primeraka modernog kineskog naoružanja bili su prikazani prvi put.

Na paradi su učestvovali i gardisti Vojske Srbije, a prema rečima načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića oni su vežbali prethodnih nekoliko dana i izuzetno dobro su se pripremili za defile.

Zapadni analitičari su uoči parade, prve od dolaska aktuelnog kineskog predsednika Sji Đinpinga na vlast 2012. godine, isticali da je to prilika da se svetu prikažu nova dostignuća u proizvodnji oružja, a da se u domaćoj javnosti učvrsti ideja nacionalnog identiteta.

Kineske vlasti, željne da apsolutno sve prođe pod kontrolom, doslovno su zatvorile centar Pekinga, čime je običnim ljudima mahom uskraćena prilika da vide paradu.

Žitelji Pekinga koji žive duž rute kojom prolazi parada dobili su naređenje da ne izlaze na balkone, da zatvore prozore, da ne pozivaju goste i - u nekim zgradama - da ne fotografišu.

Kao što je u Pekingu uobičajeno za vreme velikih događaja od međunarodnog značaja, vlasti su uspostavile ograničenja u industriji i saobraćaju koja će omogućiti da nebo za vreme parade bude čisto, s obzirom da je smog u glavnom gradu Kine veoma veliki problem.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar