Naše navike koje smatraju uvredom

Ponašanja koja su za jednu kulturu uobičajena, za neku drugu mogu biti vrlo uvredljiva.

Svijet 01.09.2015 | 13:50
Naše navike koje smatraju uvredom

Dok radimo svakodnevne stvari na određen način, smatrajući da je to tako „prirodno“ i „normalno“, ne razmišljamo koliko su nam ustvari kultura i društvo odredili kako ćemo da jedemo, da se smijemo, oblačimo, pokazujemo poštovanje...

Evo primjera koji pokazuju da naše uobičajene radnje nisu praksa u drugim zemljama.

Bakšiš

U Japanu i  Južnoj Koreji bakšiš smatraju uvredom. Radnici duboko vjeruju da su dobro plaćeni za svoj posao i dobro ga rade. Njima ne treba novčani podsticaj.

Sjedenje na zadnjem sjedištu taksija

U Australiji, Novom Zelandu, i u nekim djelovima Irske, Škotske i Holandije smatra se nepristojnim ako ne sjednete na mjesto suvozača. To je pitanje jednakosti.

Palac gore

Na Bliskom Istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj palac gore ima isto značenje kao i nama podignut srednji prst.

Smijanje otvorenih usta

U Japanu se ovakav smijeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih usta ili mljacka.

Kašnjenje

Akademskih 15 minuta kašnjenja, koji su za nas koliko-toliko prihvatljivi u nekim zemljama kao što je Njemačka, smatra se veoma bezobraznim, jer to znači da ne cjenite tuđe vrijeme. S druge strane, Latinska Amerika, pogotovo Argentina, ima nepisano pravilo da se na večeru uvijek kasni.

Jedna ruka u džepu

Jedna ruka u džepu se smatra se arogantnim potezom u Turskoj, kao i u Južnoj Koreji.

Korišćenje lijeve ruke kada radite

U Šri Lanki, Africi, Indiji i na bliskom Istoku nije se uvijek koristio toalet-papir, već lijeva ruka. Za njih je kao šamar u lice kada vide da neko koristi lijevu ruku za rad.

Otvaranje poklona odmah

U u Kini i Indiji cjepanje ukrasnog papira pred darivaocem i otvaranje poklona pokazatelj je gramzivosti.

Pokazivanje tabana

U arapskim, muslimanskim, hindu i budističkim zemljama pokazivanje tabana smatra se nepoštovanjem drugog, jer se smatra da je to najprljaviji dio našeg tijela pošto dodiruje zemlju.

Ispijanje tuđeg alkohola

Nepristojno je da pijete alkohol koji niste donijeli na zabavu u Norveškoj. Dok je kod nas normalno da donesete flašu piva, a pijete šta vam se prohte.

Muškarac bez majice

U Južnoj Koreji muškarci nose majice čak i na plaži, ukoliko ne, smatraće vas nepristojnim.

Hrana van restorana ili kuće

Dok je kod nas normalno da prezalogajimo nešto na ulici, u autobusu, na radnom mestu... u Ruandi i Japanu smatra se neprihvatljivim.

Dodirivanje

Ako grlite ili dodirujete nekog u Kini, Koreji, na Tajlandu ili bliskom Istoku, možete da ga uvrijedite. Poštovanje tuđeg intimnog prostora varira od zemlje do zemlje.

Postavljanje određenih pitanja

Naše „kako si, šta radiš, šta ima novo“ u, na primer, Holandiji smatraće se kao da zabadate nos u tuđu privatnost.

Odbijanje hrane

Nekad kad odemo kod nekog odbijemo posluženje iz pristojnosti ili da ne bismo namučili domaćina, a u Libanu bi se za takav potez domaćini ozbiljno naljutili.

Uzimanje poklona bez prethodnog odbijanja

U Japanu i Kini se očekuje da nekoliko puta odbijete poklon prije nego što ga uzmete, dok se kod nas objeručke prihvata, često bez ičega za uzvrat.

„Čišćenje“ tanjira

Kada pojedete sve iz tanjira obično znači da vam se obrok veoma dopao, a domaćinu pokazujete koliko ste uživali. U Kini, Rusiji, na Filipinima i Tajlandu to znači da ste još gladni i da domaćin treba da vam donese još hrane.

Izvor: Bizlife.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zanimljivo

01.09.2015 21:19

Kultura Pakistana nedostaje. Muskarac ima duznost da navrijedja bilo koje zensko. Godine, izgled, um su mete. Kad to pokusa u Svedskoj i dobije pregled svih kriminala koje je pocinio onda se usuti. U Iranu vas stalno nude hranom koju vi morate odbijati iako ste gladni jer se to smatra gramzivoscu. U Srbiji ovisi gdje ste. Zadnje iskustvo sa Srbijancima je bilo pozitivno.

ODGOVORITE