U Rigi na deponiji uzgajaju paradajz

Deponija u blizini Rige u Letoniji bila je veliki ekološki problem za stanovnike, dok je sada pokretač razvoja i energijom napaja staklenik u kojem se cele godine uzgaja paradajz.

Svijet 01.09.2015 | 13:12
U Rigi na deponiji uzgajaju paradajz

Deponija je izgrađena u vreme kada je zemlja bila pod sovjetskom dominacijom, i iako je nekada bila prepreka za učlanjenje ove zemlje u Evropsku uniju, sada je paradajz sa tog mesta postao novi simbol Rige.

Paradajz se uzgaja uz upotrebu metana dobijenog iz otpada, a oprašuju ga specijalne pčele uvezene iz Belgije. Na deponiji gde završava skoro polovina otpada iz Letonije, mogu se naći i mnogi drugi zagađivači i velika količina gline.

- Smeće zauzima ogroman prostor, to je prava planina otpada. Ovde završi 300 hiljada tona smeća, a ako se ništa ne bi uradilo sve veća površina zemljišta bila bi pod njim. Pored toga, gas iz  otpada se emituje u atmosferu i zagađuje je. On je opasan i za ozonski omotač, a voda nije dobra za životnu sredinu i mora da se filtrira pre nego što se vrati prirodi – rekao je tehnički direktor elektrane “Getlin”.

Danas su, međutim, na tom mestu i travnate padine na kojima pasu ovce. U Letoniji se planira otvaranje fabrike za reciklažu za dva meseca, a postoji i desetogodišnji plan koji podrazumeva ponovno korišćenje između 85% i 90% od 300 hiljada tona otpada.

- Generator sakuplja gas iz deponije, čisti ga i proizvodi struju u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Motor se greje pa je potreban i radijator za hlađenje. Staklena bašta u kojoj se uzgaja paradajz je taj radijator, a jedina veza između staklene bašte i deponije jeste toplota koja dolazi iz nje – objašnjava agro-ekonomista Gungars Strauts.

Napori letonskih vlasti su u skladu sa nedavnom debatom u Evropskom parlamentu o korišćenju resursa. Parlamentarci su pozivali na realizaciju ambiciozne strategije u celoj Evropskoj uniji koja se tiče smanjivanja količine otpada.

Izvor: Telegraf.rs/RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar