Hoće hareme u Rusiji

Zakon u Ruskoj Federaciji pod brakom podrazumeva zajednicu jednog muškarca i jedne žene.

Svijet 30.08.2015 | 12:05
Hoće hareme u Rusiji

Ali, jedna svadba u Groznom, 17-godišnje Luize Gojlabijeve i rukovodioca rejonskog odeljenja policije, 48-godišnjeg Nažuda Gučigova, za koga nije bilo jasno da li je razveden, podgrejala je polemiku o mnogoženstvu. Jedni govore da treba ozakoniti mnogoženstvo u muslimanskim republikama na Kavkazu, drugi su kategorični da zakon mora biti isti za sve.

Eksperti podsećaju da je ono postojalo u carskoj Rusiji, kao i za vreme SSSR-a, zakonodavci naglašavaju da je ruski predsednik Putin više puta ponovio da je zakon jasan da je brak zajednica jednog muškarca i jedne žene. Ipak, Magomed Daudova, šef administracije predsednika Čečenije, kaže da bi bilo dobro da se legalizuje mnogoženstvo u Rusiji, pod uslovom da muškarac može da hrani i drugu ženu.

Rukovodilac Odeljenja za odnose crkve i društva Moskovske patrijaršije Vsevolod Čaplin upozorava da nije slučajno počela diskusija o mnogoženstvu. Pravoslavlje smatra da je brak zajednica muškarca i žene i ističe da diskusiju o mnogoženstvu raspiruju oni koji su za jednopolne brakove.

Kopredsednik Slovenskog pravnog centra Anatolij Pčelincev, ujedno i glavni urednik časopisa "Religija i pravo", objašnjava da na Kavkazu i nekim regionima oko Volge muslimani imaju i po nekoliko žena:


Kod njih se u skladu sa tradicijom to smatra normalnim i njihove žene se tome ne protive - objašnjava Pčelicev.

Demografi kažu da u Rusiji ima više žena nego muškaraca, koji i tako brže umiru. Zbog toga pravnik Pčelincev smatra da tamo gde postoji tradicija mnogoženstva, nju treba poštovati, pa se zakon o braku treba promeniti.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zaboravimo religije

30.08.2015 10:59

Uzmimo primjere iz zivotinjskog svijeta. Pastuv koji ulazi u staju i kobile koje cekaju. On ide s jedna na drugu. Vlasnik staje udje unutra da baci jos hrane. Pastuv izidje napolje. Umoran od j**avanja. Pouka: one koje ne hranis vec cekas drzavu da to radi dok ne padne ti ne postujes. Kad podjes vaditi svoje pare onda je drugacije. Policajac na drzavnim jaslama i podmitljiv pa ne zna gdje bi prije.Nije se on oznojio osim u krevetu. Da, Putin nece bordel i staju.

ODGOVORITE
Name

Spolne bolesti

30.08.2015 11:17

Cak i jedno drustvo iz kamenog doba kao Saudijska Arabija moralo je priznati makar djelomicno da iz razaraju spolne bolesti. Oni daju podatak za svoju sirotinju koja nije mogla ici u SAk, UK da se lijeci. Stranci se za tu stvar nikad ne bi usudila da traze pomoc- ode glava ne samo p**nis. 'The average annual incidence of STIs per 100,000 population for Saudis and non-Saudis, respectively, was as follows: 14.8 and 7.5 for nongonococcal urethritis, 9.4 and 10.4 for trichomoniasis, 5.2 and 4.2 for gonorrhea, 1.7 and 6.4 for syphilis, 0.6 and 8.0 for HIV, 1.4 and 0.7 for genital warts, 0.1 and 0.4 for genital herpes, and 0.1 and 0.1 for chancroid. The incidence of STIs was somewhat steady over the surveillance period except for nongonococcal urethritis which gradually increased. Nongonococcal urethritis, trichomoniasis, and gonococcal urethritis were the most commonly reported STIs in SA. Even though the incidence of STIs in SA is limited, appropriate preventive strategies that conform to the Islamic rules and values are essential and should be of highest priority for policymakers because of the potential of such infections to spread particularly among the youth.''

ODGOVORITE