Izbjeglice pristižu nesmanjenim tempom

Migranti stižu u Makedoniju nesmanjenim tempom, a tranzit preko granice sa Grčkom odvija se bez problema.

Region 30.08.2015 | 11:25
Izbjeglice pristižu nesmanjenim tempom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da najveći broj migranata koji traži azil u toj zemlji stiće iz Sirije i uglavnom je riječ o muškarcima.

Prema podacima MUP-a, od počekta primjene izmjena Zakona o azilu do sada je izdato 50.268 potvrda o priznanju prava na azil, a u protekla 24 časa ukupno 985.

S tim potvrdama migranti se u Makedoniji zadržavaju najduže do 72 časa, a onda idu prema Srbiji i dalje ka zapadnoevropskim zemljama.

Makedonski mediji javili su da je sa ostrva Lezbos do solunskog pristaništa brodovima prevezeno gotovo 3.000 migranata, koji će se uskoro stići na južnu makedonsku granicu.

Predstavnici nevladine organizacije "Legis", koja pomaže izbjeglicama na terenu, saopštila je da je u međugraničnoj zoni kod Đevđelije mirno.

U novootvorenom prihvatnom kampu u Đevđeliji, gdje radi više nevladinih i humanitarnih organizacija angažovano je oko 300 volontera.

Makedonija je u četvrtak, 20. avgusta, zbog velikog priliva migranata proglasila vanrednu situaciju na jugu na granici sa Grčkom i na sjeveru na granici sa Srbijom.

Komentari / 0

Ostavite komentar