Niču novi zidovi oko Srbije - Rumunija

Rumunija će "preventivno" pojačati bezbjednost na granici sa Srbijom, gdje se slijevaju izbjeglice, rekao je u četvrtak potpredsjednik rumunske vlade Gabriel Oprea, dodajući da je njegova zemlja i dalje pošteđena takve krize.

Region 27.08.2015 | 20:40
Niču novi zidovi oko Srbije - Rumunija

Danas smo odlučili pojačati mjere bezbjednosti na granici sa Srbijom kako bismo izbjegli rizik, rekao je Oprea nakon sastanka Državnog odbora za posebne krize, u kojem su čelnici nekoliko ministarstava i čelnici nacionalne bezbjednosti.

Tako Rumunija planira "pojačati operativne kapacitete" na granici sa Srbijom, posebno tehnička sredstva nadzora, kazao je, ne navodeći druge pojedinosti predsjednik rumunske vlade.

Potpredsjednik je dodao da njegova zemlja osigurava 2070 kilometara vanjske granice Evropske unije, od čega se četvrtina odnosi na granicu sa Srbijom.

Otkako je Mađarska na granici sa Srbijom odlučila podići ogradu od bodljikave žice kako bi odvratila izbjeglice s Bliskog istoka i iz Afrike da preko njene teritorije ulaze u Evropsku uniju, veća je mogućnost da će pokušati proći kroz Rumuniju.

Zemlja je zasad pošteđena. "Rumunija ne osjeća porast pritiska" što se tiče ilegalnih migranata i tražitelja azila "zbog pojačanog priliva migranata zapadnobalkanskom rutom", dodao je Oprea.

Izvor: Index HR

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kameleon

27.08.2015 18:51

Pametni ljudi. Ko na vrijeme uoči opasnost koja dolazi najezdom emigranata, lakše će se spasiti od zla koje nas čeka.

ODGOVORITE
Name

Snouden

27.08.2015 20:06

Samo Vučić blesavi glumi dobrotvora. Kad krenu bolesti, glad, epidemije kud sa tolikim ljudima.

ODGOVORITE