Oštećen hram Srpske pravoslavne crkve

Nepoznata osoba oštetila je tokom provale drvena vrta katedralnog hrama Svetog Nikole u Karlovcu, što je već četvrta provala u taj objekat Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je danas Hini novi starešina hrama iguman Georgije Stanković, uz napomenu da počinioci nisu pronadjeni.

Region 27.08.2015 | 19:20
Oštećen hram Srpske pravoslavne crkve

Iguman Gregorije precizira da, za razliku od prethodnog obijanja kada je pričinjena velika šteta, ovog puta unutar objekta ništa nije uništeno, ni otuđeno.

Šteta je nešto preko 2.000 kuna. Ali, podsećam da je ovo jedini verski objekat u Karlovcu koji se skrnavi. Pritom policija ne pronalazi počionioce, navodi starešina hrama.

I karlovačka policija potvrdila je da je nepoznata osoba provalila u katedralni hram u gradskoj četvrti Zvezda, pri čemu je počinjena materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.

Iguman Georgije podseća da je to četvrta provala i jedno u nizu skrvnavljenja, kamenovanja prozora, pisanja ustaških znakova i grafita s porukama mržnje, pa postavlja pitanje da li izgredi nose poruku o "neprihvatljivosti pravoslavnog dušebrižništva u Karlovcu".

Gornjokarlovačka eparhija na svojoj internet stranici napominje da je hram Sv. Nikole sedište crkvenog i administrativnog života te eparhije, ističući kako se ovim i ranijim napadima poručuje pravoslavnom episkopu da mu nije mesto u istorijskoj rezidenciji u centru Karlovca, koja je u fazi obnove i koja mu neće doneti bezbednost za život i rad.

Ako uzmemo u obzir žalosnu i nepotrebnu nacionalnu i versku netrpeljivost u Hrvatskoj, videćemo da i ovaj događaj, kao i prethodni, nije hronična eskalacija kriminala, nego simptom akutnog problema koji postoji u nacionalnim i verskim frakcijama, navode iz eparhije.

Ističu, takođe, da skrnavljenje svetoga hrama, makar i u pijanom stanju, kao i širenje mržnje i vređanje svedoči "da smo daleko od Hrista i jevanđelja - ma ko bili i kako se krstili.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta najoštrije je danas osudio skrnavljenje pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Karlovcu u koji je provalila nepoznata osoba, navodeći da je to zapravo jasna poruka episkopu gornjokarlovačkom Gerasimu i preostalim Srbima da im nije mesto u Karlovcu.

Linta je zatražio od Evropske unije da odlučno reaguje prema zvaničnom Zagrebu kako bi se zaustavila rastuća netrpeljivost prema Srbima.

U izjavi Tanjugu, Linta podseća da je reč o četvrtoj provali u taj objekat Srpske pravoslavne crkve, a da u prethodna tri incidenta hrvatska policija i tužilaštvo nisu našli počinioce.

Strašna je činjenica da hrvatska policija i tužilaštvo ne sankcionišu ovakve i brojne druge incidente sa antisrpskom pozadinom i time otvoreno krše sopstveni Ustav, zakone i evropske vrijednosti, rekao je Linta.

On je upozorio da svako nekažnjeno nasilje vodi novom i sve brutalnijem nasilju, te da je širenje nacionalne i verske mržnje samo nastavak događaja koji su se desili u Karlovcu prethodna tri puta.

Ako EU ne bude izvršila snažan pritisak na Hrvatsku postoji realna opasnost da Srbi počnu da se iseljavaju, što bi predstavljalo krah evropskih priča o zaštiti prava nacionalih manjina i manjinskih naroda u 28. članici Unije, poručio je Linta.

On je dodao da EU mora ozbiljno da shvati brojne poruke mržnje prema Srbima i njihovim svetinjama i izvrši pritisak na Hrvatsku kako bi se zaustavila antisrpska kampanja i rehabilitacija ustaštva.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Strašno

27.08.2015 17:23

Kada će nas jednom ostaviti na miru u Hrvatskoj?

ODGOVORITE
Name

Ana

27.08.2015 19:56

ONI NIŠTA NE ZNAJU DRUGO OSIM DA MRZE. TO JE GENETSKA MRŽNJA KOJU VLAST PODRŽAVA. ISKORIJENITI SE NE MOŽE KAO KOROV JE. ŽAO MI JE TIH HRVATA JER SU JAKO NESREĆAN NAROD. MRŽNJA JE NAJVEĆI NEPRIJATELJ SVAKOG ČOVJEKA. ŠTETI ISKLJUČIVO ONOM KO MRZI, A NE SUBJEKTU KOGA MRZI.

ODGOVORITE