Rusija: Fejsbuk mora da poštuje zakon o ličnim podacima

Težak udarac za društvenu mrežu.

Svijet 27.08.2015 | 09:00
Rusija: Fejsbuk mora da poštuje zakon o ličnim podacima

Američka društvena mreža Fejsbuk može biti zatvorena na teritoriji Rusije od 1. septembra, javljaju Vedomosti. Direktor javne politike Fejsbuka u Skandinaviji, Centralnoj i Istočnoj Evropi i Rusiji Mirup Tomas je rekao da kompanija ne namerava da se prilagodi novom ruskom zakonu "O ličnim podacima".

Ova mogućnost je predložena na sastanku sa prvim čovekom Roskomnadzora (ruske Federalne službe nadzora informacionih tehnologija), a između ostalog, druge teme diskusije bile su zakonske obaveze kompanija koje rade sa ličnim podacima ruskih građana na Fejsbuku, kao i način na koji se ovi podaci tretiraju i skladište.

Ipak, kompanija Fejsbuk veruje da bi primena ruske odredbe bila neekonomična, kao i da nije primenljiva na lične informacije na nalozima njegovih korisnika.

Učesnici ruskog tržišta skladištenja informacija su rekli da Fejsbuk još nije izrazio nameru da postavi posvećeni server u Rusiji. U slučaju da ovo ne bude učinjeno do 1. septembra 2015., Roskomnadzor će imati sva prava da ograniči građanima Rusije pristup društvenoj mreži.

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Gradiška

27.08.2015 08:26

Fejsbuk se koristi radi dobijanja ličnih podataka odnosno radi kontrole svjetskoga stanovništva i treba ih zabraniti, bravo Rusi.

ODGOVORITE
Name

mrka kapa

27.08.2015 09:10

Fejsbuk je samo uvod u potpunu kontrolu nas I nasih misli ! Bravo Rusi, stanite na put djavolima...

ODGOVORITE