Film o Muhamedu koštao 34 miliona €

U Iranu će sutra premijerno biti prikazan film reditelja Madžida Madžidija o djetinjstvu proroka Muhameda, najskuplji film u istoriji iranske kinematografije.

Svijet 27.08.2015 | 07:44
Film o Muhamedu koštao 34 miliona €

Superprodukcija od oko 40 miliona dolara (34 miliona evra), za koju je novac djelimično izdvojila država, snimljena je na lokaciji južno od Teherana, gdje je urađena scenografija za film, prenosi Beta.

Madžidi je rekao za Frans pres da je snimio film Muhamed da bi stavio tačku na negativnu sliku islama u svijetu.

Reditelj se nada da će film, koji će u četvrtak biti prikazan na filmskom festivalu u Montrealu, izazvati interesovanje evropskih distributera.

„Posljednjih godina, pogrešno čitanje islama u zapadnom svijetu stvorilo je nasilnu sliku religije koja nema nikakve veze sa njenom pravom prirodom“, rekao je Madžidi.

Za to „pogrešno čitanje“ odgovorne su „terorističke organizacije poput Islamske države koje nemaju veze sa islamom, koje su samo prisvojile njegovo ime“, navodi 56-godišnji iranski reditelj.

Madžid Madžidi bio je više puta gost festivala u Srbiji, gdje mu je 2004. godine uručen Zlatni pečat, priznanje Jugoslovenske kinoteke za doprinos filmskoj umjetnosti.

Dobitnik je tri Gran prija na festivalu u Montrealu za filmove Baran, Boja raja i Deca neba i prvi je iranski reditelj koji je nominovan za Oskara, za film Djeca neba 1997. godine.

Izvor. Frontal.rs

 

Komentari / 0

Ostavite komentar