Velike vrućine na Balkanu do decembra

Balkan će biti na udaru ekstremnog vremena ove jeseni, tvrdi meteorolog Alan Repert sa sajta accuweather.com.

Region 26.08.2015 | 16:54
Velike vrućine na Balkanu do decembra

Severni deo Balkana čekaju velike vrućine i suše sve do decembra. Oluje će se brzo kretati preko Španije i Francuske, ali će se zaustavljati i okretati iznad Italije i južnog Balkana, gde bi mogli da se zadrže i po nekoliko dana.

Po njegovom predviđanju, vrućina koja je vladala celog leta u većem delu Evrope zadržaće se i u jesen, a najpogođeniji deo biće područje na potezu Balkan-južna Ukrajina, pa čak i lokacije na istoku Nemačke, Poljska i zapad Rusije. Ove delove Evrope čekaju velike vrućine sve do decembra.

- Opšti nestabilni šablon vremena vladaće od septembra do novembra u južnoj Evropi ove jeseni – napisao je Repert, a dalje piše da će to ”rezultirati natprosečnom količinom padavina od Italije do južnog Balkana”.

Drugi meteorolog accuweathera, Tajler Rojs, prognozira da će područja visokog pritiska iznad Rusije i istočne Evrope sprečiti oblake da dolaze u taj region, što će izazvati abnormalno suvo vreme i povećati rizik od šumskih požara.

A dok će ovo polje visokog pritiska sprečiti kišu da pada u istočnoj Evropi i na severu Balkana, jug Balkana će, zajedno sa Francuskom, Portugalom, Španijom i Italijom, biti na udaru aktivnog “autoputa” oluja, koji će uzrokovati abnormalne količine padavina.

Ovo će predstavljati rizik za neka područja u Italiji i na jugu Balkana koja su pre imala problema sa poplavama.

– Najveći rizik od poplava biće oko Dinarida, na apeninskom poluostrvu i čak i na južnim obroncima Alpa - napisao je Rojs.

Kako pišu na ovom sajtu, sistemi oluja će se brzo kretati preko Španije i Francuske, ali će se zaustavljati i okretati iznad Italije i južnog Balkana, gde bi mogli da se zadrže i po nekoliko dana. Ovo će biti pogotovo rizično vreme, kad je reč o poplavama, a pogotovo tokom oktobra.

Izvor: Telegraf.rs/Izvor: Accuweather.com

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dax

26.08.2015 14:45

HARP...

ODGOVORITE
Name

Ja

26.08.2015 18:38

Da!

Name

ПИТАМ СЕ:

26.08.2015 15:00

Шта смо ми Балканци Богу скривили, сем што смо се оно мало клали и убијали, па нас овако кажњава?! С друге стране, размишљам, да Бог кажњава богохулнике, први на реду би били амерички и британски изроди.

ODGOVORITE
Name

...

26.08.2015 16:23

Za boljim zivotom imamo san, a svaka j*ba ide na Balkan...

Name

sanjin

26.08.2015 19:26

Auu ljudi! Pa ko ce cistiti snjeg na plus 40 stepeni???

ODGOVORITE
Name

Ccc

27.08.2015 08:52

Kakav crni harp, mi smo krivi, znate li koliko se nafte dnevno potrosi u svijetu i koliko se co2 izbaci??A koliko se leda danas otopi sa polova, stvorio se efekat staklene baste,zemlja postaje jedan veliki plastenik, sa jakim kisama i velikim susama...A nama uvijek neko drugi kriv obično su to amerikanci i harp, a to sto 20 godina niko nije pipao nasip to nista????

ODGOVORITE