Kurc: Evropa mora pomoći Balkanu

Zemljama Zapadnog Balkana ne smije se uskratiti perspektiva, jer bez nje postoji opasnost da se neka od država okrene od EU, upozorio je ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakavši da je Srbija na dobrom putu.

Region 26.08.2015 | 11:53
Kurc: Evropa mora pomoći Balkanu

Oštro kritikujući Atinu zbog kršenja Dablinskog sporazuma, Kurc je u intervju agenciji APA rekao da države Zapadnog Balkana ne smeju biti zapostavjene ni kada je reč o pitanju izbeglica, a često se, dodao je, to događalo i u drugim oblastima.

"Niko tako dobro kao Austrija, koja je susjedna zemlja, ne zna da svaka nestabilnost na terenu, svaki konflikt, ne samo da može imati negativne posljedice po našu privredu i radna mjesta već i našu bezbjednost“, upozorio je šef diplomatije Austrije.

Stoga, objašnjava, važi pravilo da kada se pomaže državama Zapadnog Balkana pomaže se i austrijskoj perspektivi.

"Zbog toga će Beč učiniti sve kako bi države regiona što bolje podržao prilikom njihovog približavanja EU", precizan je Kurc.

Smatra da situacija u državama Zapadnog Balkana nije tako crna.

Tačno je, kaže, da je problema bilo u Makedoniji, da nema daljeg pozitivnog razvoja u Bosni i Hercegovini, ali da, kada se pogleda napredak u Srbiji i reforme koje su sprovedene, može se reći da je Srbija na dobrom putu.

„Mišljenja sam da postoji približavanje između država koje su još prije par decenija bile u sukobu. To je nešto veoma pozitivno. Ako na Samitu o Zapadnom Balkanu ostvarimo nadregionalne infrastrukturne projekte, ako postignemo da granice bude jasno definisane, onda su to ponovo koraci koje ne treba umanjivati“, kazao je Kurc.

Ukoliko, međutim, Evropska unija na države regiona bude gledala sa visine i ukine im perspektivu, postoji opasnost da se neka od zemalja okrene, upozorio je šef austrijske diplomatije.

Opasnost vidi i u tome da se, kako je rekao, u BiH, ali i na Kosovu snažno podrže radikalne islamističke grupacije, sa ciljem da se usred Evrope uspostave ispostave tih grupacija.

„To je neposredna bezbjednosna prijetnja za nas kao susjeda. Zbog toga je potrebna ne samo evropska perspektiva, već jasno delovanje protiv toga", rekao je Kurc istakavši da je saradnja sa državama regiona u borbi protiv Islamske države i radikalizacije neophodna.

Govoreći o izbjeglicama sa Bliskog istoka, Kurc ponavlja da nije bio iznenađen odlukom Mađarske da podigne zid jer, kako je rekao, u EU ne postoji jedinstveni prilaz problemu. Zato su države natjerane da samostalno preduzimaju mjere.

Upitan da li će taj zid između Mađarske i Srbije smanjiti broj izbeglica ka Austriji on je rekao da to može biti slučaj da ova ruta bude teža za izbjeglice i posebno krijumčare.

Kurc je optužio Atinu da krši Dablinski sporazum i sva druga pravila u oblasti politike prema azilantima.

Unutar EU, prema Kurcu, je problem što nisu sve države pogođene talasom azilanata, i zbog toga postoji nedovoljna svijest za ovaj veliki izazov.

Neophodno je, kaže, uspostaviti svijest da je ova kriza ekstremni izazov, koji nijedna zemlja sama ne može riješiti, i koja ugrožava mnogo onoga što se poznaje i cijeni u Evropi.

„Evropa bez granica unutar Šengenskog prostora definitivno postoji samo na osnovu dobrih spoljnih granica, a ako te spoljne granice ne budu dobro obezbijeđivane onda je i ta ideja u opasnosti“, poručio je Kurc.

Apsurdnim smatra to da, kako je rekao, na našem kontinentu izbjeglice masovno iz jedne zemlje EU bježe u državu koja nije članica.

Za šefa austrijske diplomatije je neprihvatljivo da se izbjeglice samo propuštaju dok ne stignu u države destinacije kao što su Austrija, Njemačka i Švedska. Stoga se zalaže za zajedničko evropsko djelovanje i izražava nadu da će Samit o zapadnom Balkanu biti dalja šansa da se stvori svijest u Briselu da ne postoji samo ruta preko Italije, već i preko zapadnog Balkana.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mrkalj.

26.08.2015 09:58

Pomoci..ha ha..Sto vise migranata transportovat na Balkan..!

ODGOVORITE
Name

maxo

26.08.2015 10:42

Oni vec kao pomazu vec 20 godina al deklarativno a u principu u bas Kurc boli .

Name

Brle

26.08.2015 19:00

E moj Kurce, tvoja pomoc nije nije dobro dosla na ovim prostorima. Uvijek si uzeo vise, nego sto si dao.

ODGOVORITE