Potvrđena optužnica protiv Marine Pendeš

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ministra odbrane BiH Marine Pendeš, koja je tereti za nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, potvrđeno je Srni iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 25.08.2015 | 20:15
Potvrđena optužnica protiv Marine Pendeš

Pendeševa se tereti da je u svojstvu službenog lica i imenovanog zvaničnika u institucijama izvršne vlasti, vršeći dužnost zamjenika ministra obrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju plate i naknade, iako nije redovno dolazio na posao i bio prisutan na radnom mjestu.

U optužnici se navodi da je Pendeševa izdala naloge svojoj sekretarici o vođenju navodnog Jovićevog prisustva na poslu, dok je provjerama utvrđeno da on nije redovno dolazio na posao, a da je ostvarivao plate i naknade.

Na taj način, Joviću je na ime angažmana u svojstvu savjetnika isplaćeno 17.000 KM, čime je stekao nezakonitu imovinsku korist, te za taj iznos oštetio budžet BiH.

Tužilaštvo BiH je u julu podiglo optužnicu protiv Pendeševe, koja je sa dokaznim materijalom proslijeđena Sudu na potvrđivanje. Optužnica je vraćena Tužilaštvu na doradu zbog određenih "tehničkih detalja".

Potvrđena optužnica sadrži istu kvalifikaciju i nema izmjena u njenom sadržaju, rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Izvor: Pres RS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Snouden

25.08.2015 19:46

Konačno neka su počele krupne ribe!!!!!!

ODGOVORITE
Name

pravednik

25.08.2015 20:46

Nije krupna riba, ako državu opali sa 17.000 KM! To je sitnica u odnosu na kitove, koji našem moru jada i čemera nanose milionske štete... Ali nema veze, ja bih nju po kazni u mirovnu misiju na 17 godina:-)