Bečki samit šansa za obnovu puteva u BiH

Na samitu Zapadnog Balkana u Beču, 27. avgusta, biće predstavljeni projekti izgradnje nove i sanacije postojeće infrastrukture u BiH, koji su svrstani u prioritetne u okviru proširenja evropske transportne mreže za region.

Bosna i Hercegovina 24.08.2015 | 09:45
Bečki samit šansa za obnovu puteva u BiH

BiH od ove godine može aplicirati za fondove iz prvih 100 miliona evra iz IPA dva fondova zajedno sa povoljnim kreditima iz evropskih finansijskih institucija, navode iz Ministarstva komunikacija i transporta.

U osnovni paket, koji će pratiti i finansirati EU, ušlo je pet projekata, a prioritet je Koridor "Pet ce", prenosi sarajevsko "Oslobođenje".

Slijede modernizacija i proširenje Međunarodnog aerodroma u Sarajevu i rehabilitacija plovnog puta rijeke Save sa proširenjem kapaciteta luke u Brčkom.

Ministar komunikacija i transporta BiH Slavko Matanović rekao je da se Aerodrom Sarajevo nalazi na takozvanoj osnovnoj saobraćajnoj mreži u BiH, uz Koridor "Pet ce" - put i prugu, put Sarajevo - Lašva - Banjaluka, te luke Brčko i Šamac.

"To su elementi osnovne infrastrukture koja bi trebalo da ima prioritet u finansiranju i izgradnji", kaže Matanović.

EU se obavezala da će dati tehničku i stručnu pomoć za pripremu prioritetnih projekata u okviru proširenja evropske transportne mreže za zapadni Balkan, te da će za realizaciju obezbijediti oko milijardu evra, dok bi drugi investitori trebalo da obezbijede dodatnih 10 milijardi evra.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

24.08.2015 07:49

Dokle ćete prositi i sramotiti nas?

ODGOVORITE
Name

Opa Bato

24.08.2015 07:54

Stize friška LOVA sa zapada...

ODGOVORITE
Name

Sale

24.08.2015 08:26

Šansa da Kaja i Stanković uzmu još para, dabogda im malo bilo...

ODGOVORITE
Name

Lb

24.08.2015 12:52

Posteni neki ljudi vrijedni radni njima je cijeli budzet mali ovo ce im dobro doci

Name

isko

24.08.2015 11:41

Gdje su pare , što su do sad' dobili...mogli su asfaltirati čitavu Bosno ?!

ODGOVORITE