Ovo su najstrašnija ruska oružja

Na sajtu američkog časopisa "We are the Mighty", koji je specijalizovan za vojnu tematiku, objavljen je spisak "najstrašnijeg" naoružanja Rusije.

Svijet 23.08.2015 | 18:20
Ovo su najstrašnija ruska oružja

Dok ruske Oružane snage moraju da prevaziđu mnoge poteškoće, Kremlj iz sve snaga pokušava da ih ojača - piše autor članka Dejvid Nai. On navodi da Rusija izgleda modernizuje naoružanje onoliko brzo koliko je moguće.

Spisak koji je objavio list sadrži sedam tačaka: podmornice nove generacije, supersonične rakete, strateške teške bombardere sa stelt tehnologijom, rakete PVO, lasere, nosače aviona, kao i tehnologiju koja može da neutrališe oružje neprijatelja.

Nai navodi da će program modernizacije Oružanih snaga Rusije prevazići ekonomske poteškoće sa kojima se zemlja suočava u ovom trenutku.

Govoreći o novim ruskim podmornicama, Nai podseća da se Rusija u ovom trenutku bavi izradom potpuno novih podmornica, kako četvrte generacije, tako i pete.

On navodi da se o budućim ruskim podmornicama pete generacije malo zna, ali prema dostupnim podacima, na njima će biti instaliran novi atomski reaktor i biće povezane međusobno.

Što se tiče programa izrade hiperzvučnog naoružanja, Rusija poseduje potencijal. Nai podseća na hiperzvučnu raketu Ju-71, kao i supersoničnu raketu "BraMos", izgrađenu u kooperaciji sa Indijom.

Ju-71 može da leti prema svojim ciljevima nepredviđenom putanjom, brzinom od 11 hiljada kilometara na sat, probijajući u potpunosti protivraketnu odbranu - piše list.



Novi ruski strateški bombarder-nosač raketa PAK DA, sa tačke gledišta autora članka, po mnogim karakteristikama lošiji je od aviona koji je Rusija prvobitno htela da napravi.

Međutim, on će biti dovoljno nevidljiv da koristi krstareće rakete na dalekim destinacijama protiv nosača aviona i drugih ciljeva.

Pored toga, oružje koje na umu treba da ima bilo koji neprijatelj koji razmišlja o napadu na Rusiju uključuje najnoviji raketni sistem "zemlja-vazduh" S-500, lasere koji mogu da pariraju onima američke proizvodnje i sistem za elektronsko ratovanje, u stanju da onemogući "sve — od NATO brodova, preko projektila, do budućeg hipersoničnog oružja".

Rusija bi, takođe, mogla da svoju flotu obogati novim nosačem aviona. Ako bude izgrađen, biće "približno iste veličine kao američki nosač ’Nimic‘, imaće četiri pozicije za lansiranje i krilo brodske avijacije od 80-90 letelica", objasnio je Nai.

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xx

23.08.2015 16:58

Rusi kad rasklope kisobran svi se prepadnu.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.08.2015 17:30

Jeste da nije sve nabrojao ali je dobro obavješten. Čudi me da je ovo ušlo u javnost jer ća se sigurno malje države zapitati pogotovo one loke graniče sa Rusijom da li bi NATO postavio leđa za njih...

ODGOVORITE